Szukam osób do Niezależnie Testujących

Historia wykrywaczy, ciekawostki, może jakiś zauważony artykuł w prasie nt wykrywaczy i inne, które trudno dopasować do pozostałych działów.
Pikador

Szukam osób do Niezależnie Testujących

Post autor: Pikador »

Witam
Ponieważ rynek detektorystyczny w Polsce jest Poważny, uważam, że potrzebne jest stworzenie niezależnej jednostki, które w miarę możliwości testowały by sprzęt, prywatny bądź udostępniony. Mocno liczę na doświadczenie takich osób jak ProScan.
Co więcej mogę powiedzieć, to projekt, na chwilę obecną nie wiem jak to ma wyglądać. Liczę na jakiś kompromis i opinię osób obeznanych w temacie.

Pozdrawiam

PS
Wybrałem to forum ze względu na typowo techniczny charakter.
pastuszek

Re: Szukam osób do Niezależnie Testujących

Post autor: pastuszek »

może komisja śledcza d/s wykrywaczy?
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Pewien dosyć mocno skrystalizowany zamysł już istnieje.

Szczegóły, gdy uda się wszystko dograć.

:pa

proscan
Pikador

Bardzo jestem ciekawy. Czekaz zatem na dalsze informacje. :D
Armand
Producent
Kontakt:

Post autor: Armand »

Od kilku lat na forach dopominam się o metodykę badawczą sprzętu, myślę Proscanie, że zanim przystąpisz do testów, taką metodykę opracujesz. Bo chyba od tego należy zacząć, aby nie wyszła ze słusznej inicjatywy amatorszczyzna. Najpierw należy określić jak badać, a potem kim badać. Jak widzę na załączonym obrazku najpierw jest kim. Poza tym, dobierz starannie ludzi, już miałem przypadki osób wycofujących się, nie mających czasu itp. Słomianego zapału na forach nie brakuje, jak przyjdzie do wykonania pracy, a w szczególności opisania wyników badań, zobaczysz jak skurczy Ci się społeczna inicjatywa. Pzdr
ProScan
Właściciel

Nie wiem jaką grupę szykuje Pikador.

Ja już mam kandydata, a metodyka jest opracowywana wspólnie z nim. Mam nadzieję że inni też się włączą w stosownym momencie. Inicjatywa nie będzie społeczna, tylko komercyjna.

W pełni zgadzam się z tym, co napisał Armand.

proscan
Armand
Producent
Kontakt:

I jeszcze jedna sprawa, jako osoba doświadczona z tzw testującymi. Należy sprawdzić ich świadectwa, często zdarza się, że są to analfabeci - absolutnie nie czytają instrukcji obsługi, polegają na wiedzy "własnej". Pzdr :D
pastuszek

bardzo intryguje mnie ta metodyka...
Żeby pokusić się o- w miarę sensowną-opinię na temat średniej klasy wykrywacza, to potrzeba spędzić z nim jakieś dwa tygodnie DZIEŃ W DZIEŃ na wykopkach.Test typu 'wziąłem piszczałę na popołudnie' to mogą jedynie ocenić czy fajnie leży w ręce, czy nie #-o
ProScan
Właściciel

Test typu 'wziąłem piszczałę na popołudnie' to mogą jedynie ocenić czy fajnie leży w ręce, czy nie

To zależy, kto robi test.

to potrzeba spędzić z nim jakieś dwa tygodnie

Żeby poznać w pełni wykrywacz i jego reakcje w różnych sytuacjach trzeba nie dwa tygodnie, a dwa lata. Ale mówimy o teście, a nie o absurdzie.

absolutnie nie czytają instrukcji obsługi, polegają na wiedzy "własnej".

A propos instrukcji, to zawartość merytoryczna i przejrzystość instrukcji będzie jednym z kryteriów oceny.

Skoro z Pana doświadczeń wynika, że klienci wśród klientów zdarzają się analfabeci, to należym narysować co i jak. Jeden dobry rysunek = 1000 słów.

Oceniam że to połowa populacji - czyli całkiem spora grupa docelowa.

proscan
SiD

Post autor: SiD »

pastuszek pisze:bardzo intryguje mnie ta metodyka...
Żeby pokusić się o- w miarę sensowną-opinię na temat średniej klasy wykrywacza, to potrzeba spędzić z nim jakieś dwa tygodnie DZIEŃ W DZIEŃ na wykopkach.Test typu 'wziąłem piszczałę na popołudnie' to mogą jedynie ocenić czy fajnie leży w ręce, czy nie #-o

Moim zdaniem blednę rozumowanie. To o czym mówisz to nie jest test, tylko ocena, czy wykrywacz odpowiada indywidualnym preferencjom poszukiwacza, czy spełnia jego wymagania.

To jak z zakupem samochodu, test obejmuje powiedzmy, przyspieszenie, spalanie średnie na trasie i w cyklu miejskim, drogę hamowania, normy bezpieczeństwa (ncap), oraz posiada podstawowe parametry w postaci ilości miejsc, ilości dopuszczalnego załadunku, litrażu silnika itd.

W ramach tych kategoriach robi się testy i porównania. Jednak kupując samochód, który zdobył najwięcej punktów w ocenie ogólnej, czy najwięcej punktów w interesujących Cię kategoriach, wcale nie masz pewności ani gwarancji, że dobrze będzie Ci się jeździło, co najwyżej zwiększone prawdopodobieństwo. Bo pomimo, że będzie ekonomiczny i dynamiczny, może okazać się, że w bagażniku nie mieści się wózek dla dziecka, który akurat Ty posiadasz, że komfort jazdy jest gorszy niż w Twoim poprzednim samochodzie tej samej klasy, że kolanami obijasz się o kolumne kierownicy itd.

Tego nie zmierzy żaden test, bo to nie test, tylko Twoje osobiste wrażenia z jazdy konkretnym modelem.

Nawet gdyby ktoś chodził z każdym wykrywaczem te 2 tygodnie dzień w dzień, nie da się obiektywnie porównywać subiektywnych wrażeń z używania sprzętu, testy, jeśli były wykonane według identycznej procedury można porównywać i to jest powodem ich istnienia.

Trzeba pamiętać, że dowolna punktacja mierzy tylko to, do czego została zaprojektowana. Jest jedynie wskazówką, gdzie skierować swe kroki, nie rozsądzeniem, który wykrywacz jest najlepszy, jedynie który ma potencjał by takim się stać, we właściwych rękach.

Bardzo podoba mi się pomysł włączenia do punktacji zwartości instrukcji oraz jej komunikatywność. Choć niektórzy w ogóle jej nie otwierają #-o
Pikador

pastuszek pisze:bardzo intryguje mnie ta metodyka...

Ja chcę iść inną drogą. Nie będę tracił czasu na uczenie się nowego detektora, ja chcę dotrzeć do userów, którzy opanowali swój sprzęt najlepiej.
Chciałbym, aby w ekipie nie było dyletantów, tylko faktyczni użytkownicy sprzętu z wykształceniem lub specjalistyczny hobby o kierunku techniczno- elektronicznym. W pewnym stopniu udało mi się osiągnąć to założenie.
Armand
Producent
Kontakt:

Pikador, oddalasz się od nauki, a zbliżasz niebezpiecznie do...użytkowników for. Właśnie dlatego badanie ma opierać się na określonej metodyce, aby jak najdalej trzymać się od nawiedzonych użytkowników. Nie potrzeba testów, żeby poczytać na forach: dopłać do..., najlepszy, bo... właśnie go sprzedaję na A... lub najlepszy, bo...nie znam innego, zagraniczny, markowy, kolega mi powiedział, SŁYSZAŁEM, poczytaj na..., wpisz w wyszukiwarkę...
Może warto, aby Proscan prowadził metodyczne, obiektywne badania, które nazwiemy testem, a Ty celowo nieobiektywne tzw. wrażenia z użytkowania.
Proscan będzie rzecznikiem obiektywizmu, a Ty rzecznikiem ludu.
pastuszek

Przepraszam, a co można zbadać całkowicie obiektywnie poza zasięgiem w powietrzu?
ProScan
Właściciel

Obiektywnie można sprawdzić niemal wszystko - kwestia środków. S

Trudniej zapewnić powtarzalność i weryfikowalność pomiarów.

Subiektywną jest ocena czy wykrywacz ma ładny dźwięk, czy kolorek mi odpowiada itp.

proscan
Matis

Post autor: Matis »

Np. dyskryminacje, efekt "maskowania" itp.
ODPOWIEDZ