proscan
EP 7/2009 - wykrywacz impulsowy
Re: EP 7/2009 - wykrywacz impulsowy
Ta karta graficzna, to oczywiście przejęzyczenie - chodzi o kartę muzyczną, o której wspominałem powyżej.

proscan
proscan
Nie przesadzajmy! Toż to cały sterownik!
Zasilacz od kompa ma jakieś zabezpieczenie, to po pierwsze. Po drugie, by go chronić po wsjakij pożarnyj słuczaj wystarczy najzwyklejszy bezpiecznik zwłoczny 1A.

proscan
Zasilacz od kompa ma jakieś zabezpieczenie, to po pierwsze. Po drugie, by go chronić po wsjakij pożarnyj słuczaj wystarczy najzwyklejszy bezpiecznik zwłoczny 1A.
proscan
No myślałem o tym ale pomieszałem sobie w głowie czytając, że niektóre urządzenia w trakcie rozruchu pobierają większy prąd niż w trakcie pracy i wtedy wywalają bezpieczniki. Ale to chyba wykrywaczy czy jakichś prostych układów nie dotyczy, prawda? A ten bezpiecznik ma być wstawiony w "+" na wyjściu zasilacza, tak? Czy wszystkie są na 250V czy są też odmiany o innym napięciu znamionowym (hehehe, próbuje stosować fachowy język
)
A o co chodzi z tymi kondensatorami? Filtrują napięcie? Fakt w pakiecie Explorera jakiś kondek jest
. Czy dołożenie ich do tego zasilacza Atx poprawi czystość zasilania?
A o co chodzi z tymi kondensatorami? Filtrują napięcie? Fakt w pakiecie Explorera jakiś kondek jest
W pakiecie explorera kondensatora nie ma - jest tam jakiś element zabezpieczający - polimerowy.
W ogóle nie ma co przesadzać i za bardzo kombinować. Osobiście polecałbym uruchamianie na pakiecie akumulatorków lub aku żelowym (na tym, na czym będzie pracował wykrywacz po ukończeniu).

proscan
W ogóle nie ma co przesadzać i za bardzo kombinować. Osobiście polecałbym uruchamianie na pakiecie akumulatorków lub aku żelowym (na tym, na czym będzie pracował wykrywacz po ukończeniu).
proscan
O masz...
No dobrze. I tak już się dużo od Pana dowiedziałem.
Pozdrawiam
Maniutek
Pozdrawiam
Maniutek
Nie ma sprawy - nie żebym coś ukrywał, ale z kondensatorami ich rolą w elektronice to na tym forum nie ma się co powtarzać.

proscan
proscan
Jak już kupię oscyloskop to sobie pobadam przebiegi z różnymi filtrami i pewnie dopiero wtedy zobaczę różnice. Na własne oczy zobaczę co to prąd tętniący i jak działają różne filtry na jego przebieg. Wtedy nie będę tak Pana męczył. Na razie serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Maniutek
Pozdrawiam
Maniutek