Zasilanie 5900
Zasilanie 5900
Wygląda że zajechałem już 1 komplet baterii w moim niedawno nabytym 5900. Wskaźnik testu baterii pokazywał 60 (już poza obszarem GOOD) i wykrywacz zaczął się dziwnie zachowywać na statyku (powoli reagował i się rozstrajał). Wymieniłem baterie i problem znikł. Wyciągnięte baterie pokazują jeszcze 1,2V.
Czy w takim razie można tam wstawić akumulatorki NiMH? Chyba że 5szt. jakoś?
Czy w takim razie można tam wstawić akumulatorki NiMH? Chyba że 5szt. jakoś?
Re: Zasilanie 5900
4 wystarczą.
5 aku także może być. A nawet 5 czy 7, tyle że będą problemy z naładowaniem tego ii wskazywaniem właściwego napięcia na mierniku.
Zwykle ogniwa wykazujące 1,2V pod obciążeniem będą miały pewnie poniżej 1V i dlatego zestaw takich rozładowanych ogniw nie chciał dobrze działać.

proscan
5 aku także może być. A nawet 5 czy 7, tyle że będą problemy z naładowaniem tego ii wskazywaniem właściwego napięcia na mierniku.
Zwykle ogniwa wykazujące 1,2V pod obciążeniem będą miały pewnie poniżej 1V i dlatego zestaw takich rozładowanych ogniw nie chciał dobrze działać.
proscan
Aha, fakt że zmierzyłem napięcie rozładowanych baterii bez obciążenia.
Mam jeszcze inną opcję, 2 akumulatory litowe 3,6V o poj. 2,2Ah (mam trochę takich z innego projektu).
Czy można gdzieś dostać pudełko na baterie?
Mam jeszcze inną opcję, 2 akumulatory litowe 3,6V o poj. 2,2Ah (mam trochę takich z innego projektu).
Czy można gdzieś dostać pudełko na baterie?
Tutaj jest sporo nt. kombinowania z akumulatorkami: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=332
Mam oryginalne pudełka (drogie -ostrzegam!) oraz pudełka ze starymi aku w środku - te także mogę odsprzedać (także nie za grosze, ale znacznie taniej).
Ludziska też sami sobie buduja takie zasobniczki - widziałem ostatnio na allegro z wykrywaczem.

proscan
Mam oryginalne pudełka (drogie -ostrzegam!) oraz pudełka ze starymi aku w środku - te także mogę odsprzedać (także nie za grosze, ale znacznie taniej).
Ludziska też sami sobie buduja takie zasobniczki - widziałem ostatnio na allegro z wykrywaczem.
proscan
Litowki to dobra rzecz, jednak wymagają odpowiedniej ładowarki. Używam tych aku w latarkach diodowych, m.in. Dbs v2. Zapewniają niewielkie rozmiary i niesamowitą w porównaniu do rozmiarów ilość światła. Można kupić też mniejsze 750 mAh i będą dokładnie w wymiarze paluszka aa. Polecam te droższe od AW z zabezpieczeniem. Dziwię się, że w wykrywaczach używa się jeszcze potopowych nimh.
Ten Twój inny projekt to jakiś latarkowy mod jeśli można spytać?
Ten Twój inny projekt to jakiś latarkowy mod jeśli można spytać?
Nie, owszem wytwarzam reflektory LED ale większej mocy, do pojazdów 4x4. Tamten projekt to lokalizator GPS.
Ładowanie jest w sumie proste, trzeba ograniczyć napięcie na 4,0V/ogniwo i prąd na 0,5C i może na tym wisieć cały czas.
Ładowanie jest w sumie proste, trzeba ograniczyć napięcie na 4,0V/ogniwo i prąd na 0,5C i może na tym wisieć cały czas.
Czasem mi od puknięcia zasilanie rozłącza, nie wiem czy winny jest któryś kontakt na bateriach czy kontakty z pudełka do płytki. Zastanawiam się czy nie zrobić oddzielnego pudełka z bateriami (akum. Li) pod podłokietnikiem, łączonego kabelkiem z porządną wtyczką z główną obudową. Powinno to dać pewny kontakt i poprawić wyważenie 
Raczej to pierwsze, jeśli już.kontakt na bateriach czy kontakty z pudełka do płytki.
Mam skomentować?Zastanawiam się czy nie zrobić oddzielnego pudełka z bateriami (akum. Li) pod podłokietnikiem, łączonego kabelkiem z porządną wtyczką z główną obudową. Powinno to dać pewny kontakt i poprawić wyważenie
Średnio mi się podoba ten pomysł. Kabelki, nowe pudełka
proscan
Proscan, a ile prądu ciągnie 5900? muszę poważnie pomyśleć o akumulatorach bo zajechał mi 3. komplet baterii i to dość szybko. Poza tym uporczywie przerywa zasilanie 
180-350mA, w zależności od sygnału akustycznego. Głośnik bardzo prądożerny.

proscan
proscan
-
zielono_mi
Ja używam aku energizera 2000 mAh (4 sztuk z adapterami) ale znacznie krócej działają niż zastosowane wcześniej baterie r14 TDK. Byłem bardzo zdziwiony, raczej pozytywnie zaskoczony, żywotnością tych baterii. Natomiast używanie tego detektora, z zastosowanymi aku, jest sporo przyjemniejsze - przynajmniej dla mnie. No i zawsze używam słuchawek, bo też wydaje mi się to przyjemniejsze 
Jakie akumulatorki do tego sprzętu polecacie?
Jakie akumulatorki do tego sprzętu polecacie?
R14 TDK mogą mieć pojemność 3-4 (albo i więcej) razy większą.
Radzę się trzymać R6 i nosić dwa komplety przy sobie.

proscan
Radzę się trzymać R6 i nosić dwa komplety przy sobie.
proscan
Co do baterii R14 (a zajechałem już wiele kompletów) tanie a dobre okazały się Pleomax (by Samsung).
5900 ma wewnątrz przetwornicę typu 78S40 więc dla niej napięcie 8x1.2V nie będzie stanowić problemu. Z uwagami jw. Tor audio zasilany bezpośrednio z baterii także to wytrzyma.Witam.Obecnie zasilam swój detektor 6 akumulatorkami R6 Sanyo o pojemności 2500 każdy.Mam pytanie czy mogę zastosować koszyczek bateryjny zawierający 8 sztuk takich samych akumulatorków.Czy przetwornica - stabilizator napięcia to wytrzyma.Whites dzięki doskonałej rozbudowanej elektronice jest dość prądożerczy.Zależy mi na możliwości kilkudniowych poszukiwań bez konieczności ładowania akumulatorków.
Pozdrawiam. Marek
Nadal jednak nie mogę zrozumieć, po co dźwigać 8 akumulatorków w wykrywaczu, skoro można mieć 4 a drugie cztery w kieszeni (?)
Dodam jeszcze, że jedna z droższych napraw w mojej karierze, to była wymiana bodaj 8 układów, wypalonych prze użytkownika robiącego eksperymenty na zasilaniu 6000 Di PRO.
proscan