co wybrac? pro xl, czy 5900 pro sl?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
norbi

co wybrac? pro xl, czy 5900 pro sl?

Post autor: norbi »

witam!
mam obecnie te 2 sprzety.
jeden (pro xl) kupiony 4 lata temu w kraju w stanie bardzo dobrym, drugi wlasnie przyjechal z usa, wyglada jak nowka sztuka.
wiec wizualnie ok.
powstaje wiec pytanie - ktory sobie zostawic?
xl automatycznie dostraja sie do gruntu i jest sporo lzejszy (mniejsza puszka). z drugiej zas strony wiem, ze amplitunery najlepsze sa lampowe :)
czy tak samo trzeba podejsc do wykrywek?
czy kiedy dowiem sie wszystkiego o 5900 okaze sie lepszym?
bede szukal wszystkiego - i monet i militarii (maxime juz kupilem - polecam usa, tam trafilem za 118$ nowke)
co wybrac? a moze sprzedac oba? ;)
pozdr!

ps. ktora cewke sobie zostawic? xl ma taka czarna a 5900 z niebiesko zoltymi napisami. kierowac sie jedynie stanem technicznym, czy tez moze w ktorejs drzemie wieksza moc?
Mrand
Producent
Kontakt:

Re: co wybrac? pro xl, czy 5900 pro sl?

Post autor: Mrand »

Zostaw sobie lżejszy i czarną cewkę. Układowo obydwa detektory są niemal identyczne. 5900 jest, jak to nazywam, niedomontowanym do końca 6000. Niebieska nalepka na cewce, gumowy przepust kabla i zaciski rury nośnej w postaci śrub z plastykowymi nakrętkami oraz identyczna metalowa śruba mocująca sondę, świadczą o tym, że jest to bardzo stary wykrywacz, mimo dobrego wyglądu. Decyzja należy do Ciebie.
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Ostatnio dość usilnie poszukuje firmowego wykrywacza metali. W grę wchodzą raczej używki i najbardziej skłanaim się w kierunku Whitesów a szczególnie do seri 5900/6000 XL Pro lub Di Pro SL. Jednak tych modeli jest na tyle dużo że już sie w tym pogubiłem.
Generalnie wiem że róznica między 5900 i 6000 jest w autoamtycznym strojeniu do gruntu. (5900 maja manulalne strojenie). Reszta funkcji chyba ta sama. Czy autoamtyzne strojenie jest zaletą czy niekoniecznie? I z tego co wyczytałem to serai Di Pro SL jest nowasża technologia.
Do tego wszystkiego sprawe mi skomplikował model Whites XL PRO (bez oznaczenia 6000) i producent jako instrukcje do tego modelu udostępania właśnie instrukcję od 6000 XL Pro. Czy w takim razie model 6000 XL Pro i XL Pro to to samo?
Prosiłbym u dwa zdania usystematyzoania intesjącej mnie serii tych Whitesów, które z nich są najbardziej warte zaintersowania jeśli chodzi o wykrywacze uzywane. Obecnie na Allegro pojawia sie sporo ofert (powiedzmy w okolicach 1200-1300zł można juz coś wybrać).
poza tym obecnie jest dobry okres na kupienie w niższej cenie fajnego wykrywacza - na wiosnę przed sezonem ceny pewnie pójda w górę.
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Większość pytań znalazła już swoje odpowiedzi i to setki razy. Po raz 101 raz odpowiadam:

Generalnie wiem że róznica między 5900 i 6000 jest w autoamtycznym strojeniu do gruntu. (5900 maja manulalne strojenie). Reszta funkcji chyba ta sama.

w 6000 Di Pro SL jest regulacja głośności.

Czy w takim razie model 6000 XL Pro i XL Pro to to samo?

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=614

Prosiłbym u dwa zdania usystematyzoania intesjącej mnie serii tych Whitesów, które z nich są najbardziej warte zaintersowania jeśli chodzi o wykrywacze uzywane.

5900 Di Pro SL - manualne strojenie do gruntu.

6000 Di Pro SL - automat do gruntu, brak strojenia manualnego. Regulacja głośności.

PRO XL - nowa obudowa i zasilanie. Reszta jak 6000 Di PRO SL lecz bez pokrętła VOLUME.

Co kupić? Za dużo czynników wchodzi w grę by dywagować na forum. Proszę przeszukać to i inne fora i samemu podjąć decyzję.

:pa

proscan
wojtas

Post autor: wojtas »

Witam!
A tak apropo pro xl, czy da się dorobić do niego pokrętło regulacji dzwięku?
ProScan
Właściciel

Tak, ale nie bardzo jest gdzie je umieścić.

proscan
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

Witam,czytam ten wątek i inne tez dotyczące whites 5900/6000 di Pro SL I zastanawiam się w czym tkwi fenomen tych wykrywaczy.

W wypowiedziach uzytkowników można przeczytać że to najlepszy wykrywacz analogowy na swiecie.I tyle.Żdnych wiecej informacji.
Czy tak jest?
Czy jego fenomen tkwi w tym ze ma tryb statyczny i dynamiczny czy w czym innym.?
Zastanawiam się.Czy przy tej cewce co ma BM950 jest jakoś wybitnie głęboki?
A może dlatego że ma dobre właściwości ignorowania smieci obok cennych przedmiotów.
Prosze o info.
Po przestudiowaniu lektury w postaci ebay stwierdzam że taka przyjemnośc nie wyszła by za drogo.A i dodatkowe cewki o różnych wielkościach zachęcaja do nabycia tego sprzętu.
pozdr.
tomasir

Post autor: tomasir »

ProScan pisze:
5900 Di Pro SL - manualne strojenie do gruntu.

6000 Di Pro SL - automat do gruntu, brak strojenia manualnego. Regulacja głośności.

w 5900 również mam regulację głośności, więc warto dodać iż w 6000 DiPro SL dlatego i jego istnieniu piszesz by móc odróżnić od późniejszych wersji.
ProScan
Właściciel

w 5900 również mam regulację głośności, więc warto dodać iż w 6000 DiPro SL dlatego i jego istnieniu piszesz by móc odróżnić od późniejszych wersji.

Przyznam, że nie rozumiem tego zdania.

W 5900 nie ma regulacji głośności, aczkolwiek bardzo łatwo ją założyć, bo jest miejsce na potencjometr. Byc może masz taki przerabiany egzemplarz.

proscan
tomasir

Post autor: tomasir »

ja przyjąłem, że potencjometr TUNE jest uznawany za regulację głośności - niemniej po głębszym zrozumieniu instrukcji wygląda iż troszkę nadinterpretuję. Założyć jednak można, iż jest on pewnego rodzaju regulacją głośności:

http://img508.imageshack.us/my.php?image=5900tunenw7.jpg
ProScan
Właściciel

Ja bym to nazwał totalnym nieporozumieniem #-o

TUNE służy do ustalania głośności, ale sygnału wiodącego, a nie głośności sygnału od metalu. Do tego celu służy pokrętło VOLUME, którego 5900 nie ma.

proscan
ODPOWIEDZ