X terra 70 problem

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
klema

X terra 70 problem

Post autor: klema »

Witam wszystkich w moim pierwszym poście .
Od kilku tygodni jestem posiadaczem x terry 70 zakupionej w firmie Viking, do tej pory chodziłem z nią po terenie piaszczystym ale w ostatni weekend wybrałem się na grunty gliniaste i tu zaczeły się problemy,
wykrywka jakiś czas pracowała normalnie a potem na wyświetlaczu pojawiło się pulsujące -4 a z głośnika wydobywało się miarowe popiskiwanie kiedy próbowałem coś namierzyć sygnał był ciągły.
Pomagało delikatne klepnięcie w pudełko z elektroniką ale nie na długo
co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania????
Pozdrawiam Piotr
Ps wykrywacz był dostrojony do gruntu a baterie nówki sprawdzone miernikiem po wykopkach
SiD

Re: X terra 70 problem

Post autor: SiD »

Ale czy bł dostrojony później w miejscu w którym wydawał ciągły dźwięk? Czasami właściwości potrafią się zmienić po kilku metrach.
Klepanie elektroniki na pewno nie przyniesie efektów, tak jak klepanie aparatu nie daje lepszych zdjęć.
klema

Witam ,stroiłem kilka razy , a klepanie pomaga czasami np przy zimnym lucie
nadmienie jeszcze że nie jestem nowicjuszem ,kopie od ładnych kilku lat a x terra to mój piąty wykrywacz
Pozdrawiam Piotr
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Witam,

Informacje że problemy pojawiły się na gliniastym gruncie i że pomaga klepanie wydają się nie związane ze sobą.

Probelem moze byc faktycznie jakiś wadliwy kontakt, albo za zawilgocenie.

Także wadliwe zasilanie może być powodem dziwnego zachowania. Pomiar napięcia miernikiem nie ma sensu.

:pa

proscan
klema

W niedzielę sprawdzę na piaseczku
wyjąłem baterie i z otwartą klapką suszę na wszelki wypadek
zobaczymy jakie będą efekty

Pozdrawiam Piotr
kling

Post autor: kling »

klema pisze:Witam wszystkich w moim pierwszym poście .
Od kilku tygodni jestem posiadaczem x terry 70 zakupionej w firmie Viking, do tej pory chodziłem z nią po terenie piaszczystym ale w ostatni weekend wybrałem się na grunty gliniaste i tu zaczeły się problemy,
wykrywka jakiś czas pracowała normalnie a potem na wyświetlaczu pojawiło się pulsujące -4 a z głośnika wydobywało się miarowe popiskiwanie kiedy próbowałem coś namierzyć sygnał był ciągły.
Pomagało delikatne klepnięcie w pudełko z elektroniką ale nie na długo
co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania????
Pozdrawiam Piotr
Ps wykrywacz był dostrojony do gruntu a baterie nówki sprawdzone miernikiem po wykopkach

Mam bardzo podobny problem z tym, że polega na tym, że wykrywacz zaczyna wariować na pinpointerze. Po pewnym czasie pracy, po namierzeniu celu i próbie włączenia pinpoinera wyświetlacz pokazuje -4 i zamyka się kółko, mimo, że cewka nie jest nad przedmiotem. I w zasadzie cały czas wyje. kółko zamyka się i otwiera w przypadkowych miejscach więc myli cały proces poszukiwania. Jest to cholernie denerwujące. Czy jest to kwestia ustawienia czy może sprzęt jest uszkodzony. Z góry dzięki za podpowiedź.
ProScan
Właściciel

By coś więcej powiedzieć, to musiałbym to widzieć.

Brzmi nieciekawie.

Proszę sprawdzić na innej sondzie i na świeżych bateriach.

proscan
KrisssK

Post autor: KrisssK »

Warto sprawdzić czy przypadkiem nie chodzi o problem z PinPointem opisany tutaj:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... highlight=
i kontynuowany tutaj:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... highlight=
kling

Dzięki bardzo za podpowiedzi. Być może faktycznie jest to wina akumulatorów które używam - TRUST 2700 mAh. Mogą być uszkodzone? W sumie to nie sądziłem, że akumulatory można uszkodzić. Potestuję i dam odpowiedź na forum. Może kiedyś komuś przyda się informacja na ten temat.

Pozdrawiam
K.
KrisssK

Post autor: KrisssK »

Akumulatory to jedna sprawa, ale chodziło mi raczej o sposób włączania PP (nad fantem) czego efektem jest właśnie ciągły sygnał.
kling

Nie nigdy nie włączałem PP nad fantem. Zawsze o blisko metr od pierwotnego sygnał, więc jeśli użycie zwykłych baterii nie pomoże to chyba urządzenie jest uszkodzone. Chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły.

Pozdrawiam
K.
ProScan
Właściciel

więc jeśli użycie zwykłych baterii

ja sugerowałem jeszcze coś innego...

proscan
kling

Tak, próbowałem na drugiej sondzie dołączonej do zestawu. Bez zmian. Zastanawiam się jeszcze nad jednym. Pewnego razu w czasie poszukiwań sonda została kilka razy zanurzona w wodzie i prawdopodobnie od tego momentu wykrywacz szwankuje. Dlatego jeśli zamiana na baterie nie pomoże to wielce prawdopodobne jest że ...
ProScan
Właściciel

Nie widzę związku, skoro na innej sondzie także źle działa.

:?:

proscan
kling

Wygląda na to, że albo są uszkodzone akumulatory, bo cały czas na nich pracowałem albo uszkodzone jest urządzenie. Wymiana cewki nie zmieniła pracy wykrywacza.
ODPOWIEDZ