Garrett GTI 2500 czy Minelab Explorer SE

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
meteor1

Garrett GTI 2500 czy Minelab Explorer SE

Post autor: meteor1 »

Chcę kupić wykrywacz z wyższej półki. Przeczytałem wiele opinii i porad. Potrzebuję wykrywacza dość uniwersalnego, do poszukiwań drobnych przedmiotów jak i większych - na sporych głębokościach.
W Garrecie kusi mnie możliwość stosowania cewki Eagle Eye do poszukiwań głębiej ukrytych większych przedmiotów i podobno nawet pustych przestrzeni. Ponadto przeczytałem że można nim próbować poszukiwać przedmiotów zamurowanych w ścianach.
Minelab posiada podobno lepszą identyfikację i większy zasięg.
Czy przewaga wykrywacza wieloczęstotliwościowego jakim jest EX SE jest znacząco większa przy poszukiwaniu drobnicy-np. monet? jak on radziłby sobie przy poszukiwaniu schowków w ścianach?
Nie miałem okazji sprawdzić w terenie żadnego z nich, dlatego często używam słowa "podobno".
Chętnie poznałbym też opinię serwisu na temat solidności wykonania i trwałości obu tych urządzeń.
Czy w Garrecie zamiast bateri można stosować akumulatorki bez strat w osiągach?
Jak wygląda serwis gwarancyjny i pogwarancyjny Minelaba. O Garrecie czytałem - pogwarancyjnie tylko z jednej Virmy :)
Pozdrawiam
ProScan
Właściciel

Re: Garrett GTI 2500 czy Minelab Explorer SE

Post autor: ProScan »

Witam,

Temat zasadniczo (w odniesieniu do ExII) był omawiany tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=108

Chętnie poznałbym też opinię serwisu na temat solidności wykonania i trwałości obu tych urządzeń.

Co do awaryjności i trwałości, to oba wykrywacze uznałbym za porównywalne.

Jak wygląda serwis gwarancyjny i pogwarancyjny Minelaba. O Garrecie czytałem - pogwarancyjnie tylko z jednej Virmy

Jak wygląda kwestia serwisu w tej chwili, to przyznam, że nie wiem. Jest labilna.

Sytuacja zmieniła się w Lipcu 2008 i proszę to pytanie kierować do sprzedawcy, by mieć pewność. Części do Garretta nie mogłem i nie mogę sprowadzać bezpośrednio, więc jeśli padnie np. specjalizowany wyświetlacz w GTI, to wówczas ja osobiście nie będę w stanie pomóc.

Czy w Garrecie zamiast bateri można stosować akumulatorki bez strat w osiągach?

Tak - jest nawet specjalna opcja zmieniająca sposób pomiaru i wskazywania napięcia zasilania.

:pa

proscan
meteor1

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czytając wskazane przez pana tematy nasunęło mi się pytanie odnośnie poszukiwania złotych przedmiotów. Garrett GTI ma możliwość wyboru częstotliwości, czy wybierając najwyższą jaką posiada można przybliżyć jego osiągi do wykrywaczy specjalizowanych w tym kierunku?

pozdrawiam
METEOR1
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

Napaliłeś sie na to złoto jak nikt.Chyba nie masz zamiaru szukac samorodków złota w Polsce?Chyba że chcesz szukać skrytek ze złotą zawartością to to wskaże prawie każdy wykrywacz.Zalezy od miejscówki. :D
meteor1

#-o
Nie napaliłem się na to złotko. Traktuję tę zabawę jako hobby i mam pełną świadomość że hobby kosztuje a nie zarabia się na tym. Przyznaję że kolekcjonuję monety i tak mi przyszło na myśl że głupio by było przechodzić z wykrywką nad monetką z Au i jej "nie widzieć". Choc z drugiej strony prawdopodobieństwo że w polu leży złota moneta jest : 0,0000000000000000000000000000000000000000000% a może jeszcze mniejsze. Miałem kiedyś w ręku wykrywacz, którym dotykałem mojej obrączki a on mimo to jej nie widział, najlepiej wychodziło mu znajdowanie w piasku puszek po piwie. No ale GTI chyba nawet nigdy nie leżało z nim w tym samym sklepie, nie mówiąc już o tej samej półce.

Jakoś tak klaruje mi się że kupię Garretta GTI.
Martwi mnie tylko ten serwis. Szkoda że nawet PROSCAN nie może zagwarantować napraw. Czytając różne posty w ODKRYWCY i nie tylko często spotyka się tekst: "masz problem - skontaktuj się z PROSCANEM".
Nik mnie nie przekonał że Minelab SE z powodu swojej wieloczęstotliwościowej pracy posiada dużą przewagę nad Garrettem, który wydaje się być bardziej uniwersalny.

pozdrawiam
meteor1
ProScan
Właściciel

Wyjaśniam że regulacja częstotliwości w zakresie kilku procent nie ma żadnego znaczenia. By w praktyce znacząco odczuć wpływ częstotliwości należało by ją zmnienić o kilkadziesiąt procent, co najmniej.

proscan
Tankista

Post autor: Tankista »

Meteor to prawdopodobieństwo jest nieco większe ;) Tak tylko się wydaje że na polach nie ma ...
meteor1

Proskan - zaskoczyłeś mnie, w opisach podają że w GTI 2500 jest do wyboru jedna z 8 częstotliwości. Czyżby nie chodziło tu o częstotliwość sygnału?
To w jakim zakresie można regulować częstotliwość w GTI?
ProScan
Właściciel

No właśnie, skoro nie wiesz jakie częstotliwości, to skąd pomysł, że można sobie z GTI zrobić wykrywacz do samorodków :)

Ja też nie wiem jaki jest dokładnie zakres regulacji - nie sprawdzałem tego, a w specyfikacji nie pochwalili się.

Wiem natomiast, do czego to służy - do odstrajania się od źródła zakłóceń.

Sądzę że zakres nie jest szerszy niż kilkaset Hz, podobnie jak w XLT.

Na palcach jednej ręki można by wyliczyć modele, w których można znacząco zmieniać częstotliwość i tym samym zmieniać zastosowanie detektora.

proscan
meteor1

Zabrnęliśmy chyba trochę w boczną uliczkę. Nie planowałem dotąd poszukiwania złotych samorodków. Ale jakieś niewielkie złote przedmioty, np. złota obrączka zgubiona przy pracach w ogródku, moneta. która wypadła babci.......
Przeczytałem w jakimś poście że popularne typy wykrywek w ogóle nie nadają się do złota i stąd moje zaciekawienie tym kierunkiem.
Aby może zakończyć złoty temat to niech ktoś mi powie jaki jest zasięg wykrywaczy (jak w temacie) na złotą obrączkę i powiedzmy niewielką złotą monetę.
Moim starym sprzęcikiem odnalazłem kuzynce w ogródku zgubioną obrączkę (niestety obiecanej flaszki do dziś nie spróbowałem). Mam nadzieję że SE czy GTI nie będą gorsze.
W ten weekend wybieram się na zlokalizowanie kolejnego samolociku(jeszcze z moim starym sprzęcikiem), informacje są dość precyzyjne i wirygodne, zapewniam że nie był to transportowiec ze złotem :)
pozdrawiam
historyk75

Post autor: historyk75 »

witam, panowie przerabialem gti2500 i powiem, ze sa lepsze wykrywki od niego i nie koniecznie drozsze. ma wiele sygnalow i malo wlasciwych. sprzedalem gada :D
kolego od samolocikow, chetnie popatrze, jestesmy z tego samego wojew. opolskie.
ODPOWIEDZ