Cewki 18,75kHz do X-Terry.

Tutaj można zadać pytania o możliwości czy cechy konkretnego sprzętu, ewentualnie podawać uzyskiwane zasięgi. Można także rozważać jakiego rodzaju sprzęt będzie najwłaściwszy do danego celu.
ODPOWIEDZ
KrisssK

Cewki 18,75kHz do X-Terry.

Post autor: KrisssK »

Chciałbym zapytać jaka jest różnica w działaniu cewek o częst. 18,75kHz z oferty Minelaba do X-terry. Chodzi o cewkę typu DD (elipsa), typu DD 10,5'', koncentryczna 9'' i snajperka 6''.
Osobiście najczęściej używam koncentrycznej 9'' 7,5kHz ale mam też elipsę DD 18,75kHz, używałem jej kilka razy i jakoś wielkiej różnicy nie zauważyłem (może zbyt krótko jeszcze ją używałem) poza tym że na elipsie gorzej wychodziło mi namierzanie PP.
Kiedy jest uzasadnione używanie cewki 18,5kHz i od czego zależy wybór typu.
ProScan
Właściciel

Re: Cewki 18,75kHz do X-Terry.

Post autor: ProScan »

Ogólne testy z porównaniem co do częstotliwości (wpływ na zasięg) można znaleźć tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/docs/xterra70test.pdf

Wiadomo - im wyższa częstotliwość, tym lepsza czułość na drobiazg (do pewnej granicy) ale też większy wpływ gleby.

A co do elipsy... Kiedyś nie było takich sond i ludzie jakoś sobie radzili. Obecnie zauważam, że poszukiwacze zaczynają od kupowania różnych sond, a wykrywacza w ogóle nie potrafią obsługiwać. Sorry Kriss, to oczywiście nie do Ciebie personalnie ta uwaga - ot, taka ogólna dygresja.

Na pewno warto mieć różne sondy, ale grunt to dobra technika i znajomość wykrywacza.

:pa

proscan
KrisssK

ProScan pisze:Ogólne testy z porównaniem co do częstotliwości (wpływ na zasięg) można znaleźć tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/docs/xterra70test.pdf

Dzięki za wskazanie linka

ProScan pisze:A co do elipsy... Kiedyś nie było takich sond i ludzie jakoś sobie radzili.

Ano właśnie. To skąd się wziął pomysł na stosowanie takich sond skoro testy w powietrzu wg. tabelki z powyższego linka wyraźnie pokazują że cewka koncentryczna 18,75kHz ma lepsze zasięgi niż elipsa.
Jest jakiś argument przemawiający za stosowaniem elipsy?

ProScan pisze:Obecnie zauważam, że poszukiwacze zaczynają od kupowania różnych sond, a wykrywacza w ogóle nie potrafią obsługiwać. Sorry Kriss, to oczywiście nie do Ciebie personalnie ta uwaga - ot, taka ogólna dygresja.

Nie ma problema.

ProScan pisze:Na pewno warto mieć różne sondy, ale grunt to dobra technika i znajomość wykrywacza.

No właśnie mam dwie sondy ale w tej chwili naszła mnie myśl żeby jednak wymienić tę elipsę na okrągłą. Warto? (zakładam że nie tracę finansowo na wymianie).

Która z okrągłych sond 18,75kHz poza DD 10,5''używana była w tych testach?
mam nadzieję że nie 6'' bo przy takiej malej sondzie można się zamachać na śmierć :)
ProScan
Właściciel

Elipsa ma inny rozkład pola (nie bierze tak szeroko na krawędziach), co może pomóc w zaśmieconym terenie. Piszę "może" bo ja jakichś szczególnie wyraźnych różnic nie zauważam (ale też nie używałem tych sond zbyt długo w terenie). Warto posłuchać jakiejś rady rzeczywistego użytkownika.

naszła mnie myśl żeby jednak wymienić tę elipsę na okrągłą. Warto?

Gdyby sondy DD xterry nie były takie kluchowate, tylko "slim", jak w Ex SE, to bym się nie zastawiał - a tak, to cieszę się, że nie ja musze podejmować tą decyzję.

Sondy 6 cali nie testowałem - raczej do szukania w ścianach i na samorodki. W każdym razie do zadań bardzo specjalnych.

proscan
KrisssK

ProScan pisze:Elipsa ma inny rozkład pola (nie bierze tak szeroko na krawędziach), co może pomóc w zaśmieconym terenie. Piszę "może" bo ja jakichś szczególnie wyraźnych różnic nie zauważam (ale też nie używałem tych sond zbyt długo w terenie). Warto posłuchać jakiejś rady rzeczywistego użytkownika.

No to poczekajmy na wypowiedź jakiegoś doświadczonego posiadacza kluchowatej "elipsy".

ProScan pisze:Gdyby sondy DD xterry nie były takie kluchowate, tylko "slim", jak w Ex SE, to bym się nie zastawiał - a tak, to cieszę się, że nie ja musze podejmować tą decyzję.

Odrobinę nie zrozumiałem.
Kluchowata jest elipsa, to fakt. Ale te okrągłe chyba nie są grubsze niż 7,5kHz.
Nie zastanawiał by się Pan, żeby żeby elipsę wymienić tak jak ja planuję czy ją sobie jednak zostawić.
ProScan
Właściciel

Elipsa jest DD. 10'5 też DD. Ta miałem na mysli. Koncentryki są zgrabne.

proscan
Witcher

Post autor: Witcher »

Ja w sprawie tych słynnych elips ;)
Jak dla mnie to zabieg czysto marketingowy- że niby super na zaśmieconych terenach ect.Co z tego że bierze mniej po bokach, jak za to bierze więcej z tyłu i przodu.10 cali to 10 cali.Kształt niby optymalny żeby dostać się w trudne miejsca- dla mnie to kolejna bzdura bo np. rżysko i inne badyle kosimy dużo większa powierzchnią niż standardową sondą- co w moim przypadku było bardzo odczuwalne.
Damian

Post autor: Damian »

Witam!
Podłączę się do tematu cewek do x-terry.
Mianowicie czy cewka 7,5kHz typu DD (10.5'')faktycznie jest kompatybilna z x-terrą 30 i jakie są różnice w stosunku do standardowej pajęczynki 9'' która posiadam w swojej Terrce? Zyskam na zasięgu, czułości? Warto wymieniać?

Pozdrawiam!
Damian
ProScan
Właściciel

czy cewka 7,5kHz typu DD (10.5'')faktycznie jest kompatybilna z x-terrą 30

Tak.

i jakie są różnice w stosunku do standardowej pajęczynki 9'' która posiadam w swojej Terrce?

Prosze sobie porównac osiągi w teście powyżej. Co prawda dotyczy X70, ale relacje będą te same (poza brakiem prybu prospecting). Ja bym nie wymieniał.

proscan
ODPOWIEDZ