Mam DFX-a i jest chyba z nim coś nie tak.
Po włożeniu nowych i naładowanych akumulatorków wskazuje napięcie ok 7,9 V. Gdy wkładam nowe baterie(firmowe) to napięcie ok 10 V. Zmierzyłem napięcia na akumulatorkach miernikiem, ok 10,5 V a na bateriach ok 12,6.
Gdzieś ucieka 2,5 V. Co prawda, nie mierzyłem napięcia przy obciążonych bateriach, ale mam 2 zestawy nowych akumulatorków i nówki baterie.
Coś z elektroniką? Styki sprawdziłem, są ok. Przełącznik, ten od pinpointa?
Czy bez naprawy się nie obejdzie? Proscan coś podpowie?
Pozdrawiam
DFX - Złe wskazania napięcia
Re: DFX - Złe wskazania napięcia
To problem raczej tożsamy z tym: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2267
i raczej jest to wina układu pomiarowego, a nie rzeczywistego spadku napięcia. Kłopot polega jednak na tym, że tego typu uszkodzenie nie pojawia się permanentnie - tylko od czasu do czasu.
proscan
i raczej jest to wina układu pomiarowego, a nie rzeczywistego spadku napięcia. Kłopot polega jednak na tym, że tego typu uszkodzenie nie pojawia się permanentnie - tylko od czasu do czasu.
proscan
U mnie ta zmiana napięcia się utrzymuje ciągle, bez względu na zmianę kompletu akumulatorków, czy baterii.
Chyba zadzwonię, to ewentualnie się dowiem, jaka jest opcja naprawy.
Dziękuję za odpowiedź
Chyba zadzwonię, to ewentualnie się dowiem, jaka jest opcja naprawy.
Dziękuję za odpowiedź
Dzięki za podpowiedź. Już działa jak należy..
To był jeden z tych ciekawych i dziwnych przypadków
Pozdrawiam
To był jeden z tych ciekawych i dziwnych przypadków
Pozdrawiam
Może kiedyś uda się go zdiagnozować do końca, o ile tylko DFX da na to szansę...
proscan
proscan
Wszystko wrócilo do normy po zdjęciu obudowy i jej ponownym skreceniu...
Niczego więcej nie dotykałem..Zapewne problemem był brak jakiegoś przejścia., być może jest jakiś element który z czasem pokrywa sie nalotem i nie przewodzi dobrze prądu. A po ruszeniu śrubek łapnął kontakt.
Narazie pochodzę ze sprzętem trochę, a po sezonie wyślę do sprawdzenia i ewentualnego dostojenia cewek
Pozdrawiam
Niczego więcej nie dotykałem..Zapewne problemem był brak jakiegoś przejścia., być może jest jakiś element który z czasem pokrywa sie nalotem i nie przewodzi dobrze prądu. A po ruszeniu śrubek łapnął kontakt.
Narazie pochodzę ze sprzętem trochę, a po sezonie wyślę do sprawdzenia i ewentualnego dostojenia cewek
Pozdrawiam
Witam
Miałem ten sam problem z moim DFX-em, tylko zamiast 12v pokazywal 8v i juz myslalem że odwiedzi smietnik
ale go rozkrecilem i poodpinałem wytki, poskręcałem i wsystko wróciło do normy
Pewnie problemem jest ten osad na wtykach lub sróbkach.
Miałem ten sam problem z moim DFX-em, tylko zamiast 12v pokazywal 8v i juz myslalem że odwiedzi smietnik
Pewnie problemem jest ten osad na wtykach lub sróbkach.