White's DFX. Nieprawidłowe wskazania.

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
golabpoznan
Kontakt:

White's DFX. Nieprawidłowe wskazania.

Post autor: golabpoznan »

Właśnie wróciłem z pierwszego wypadu z wykrywaczem w tym roku i zaobserwowałem taką usterkę. Wykrywacz na żadnym przedmiocie nie daje jednoznacznego wskazania. Dotyczy to sygnalizacji dźwiękowej i wizualnej na wyświetlaczu. Czasami „mota się”przez chwilę w pobliżu właściwego wskazania dla danego przedmiotu ale większość wskazań to pojedyncze krótkie słupki wzdłuż całej skali zakresu. Prawidłowo nie działa też namierzanie. W pewnej odległości bezpośrednio nad przedmiotem sygnał zanika. Jest to około 10-15 cm dla przedmiotu wielkości pudełka zapałek. Pasek najmocniejszego sygnału znika wtedy zupełnie, a pasek sygnału jest maksymalnej długości. Wskazanie głębokości 13,5”. Dalej zbliżając cewkę do przedmiotu wykrywacz jakby się „odtyka” i dalej pokazuje oba paski aż do komunikatu „overload”.
Usterkę zaobserwowałem pierwszy raz w lipcu zeszłego roku. Mimo iż był to lipiec warunki atmosferyczne w miejscu poszukiwań to temp. Około 6*C i duża wilgoć w powietrzu. Sądziłem że właśnie ta wilgoć mogła być przyczyną. Wyjąłem zasobnik z bateriami i korzystając z każdej chwili słońca „wygrzewałem” wykrywacz. Po dwóch dniach gdy temperatura wzrosła do około 20*C a wilgotność powietrza znacznie zmalała wykrywacz zaczął działać prawidłowo. Od tamtego czasu aż do przedwczoraj wykrywacza nie używałem.
Przedwczoraj. Wykrywacz leżał w namiocie od paru godzin w temp. około 8*C. Po włączeniu późnym popołudniem przy wyczuwalnej już wilgotności powietrza dawał wyżej opisane objawy. Wczoraj w południe temp. Co najmniej 10*C i suche powietrze, dalej tak samo.
Wieczorem wykonałem taki oto eksperyment mając do depozycji drugiego DFX'a.
Oba ustawiam na fabryczne programy Coin & Jewelry.
Przekładam mój zasobnik z akumulatorkami do drugiego wykrywacza. Wskazuje tak jak u mnie 10,5V. Przemiatam nad moim wzorcowym przedmiotem, wskazanie takie jak powinno być czyli drugi wykrywacz jest sprawny.
Przekładam zasobnik z akumulatorkami i cewkę do mojego. Mój nie działa prawidłowo a drugi na mojej cewce i moich akumulatorkach działa prawidłowo.
Późno w nocy już w domu rozkręcam wykrywacz i sprawdzam czy aby przypadkiem coś się w środku nie wyczepiło lub czegoś nie widać gołym okiem. Wszystko wygląda dobrze jest suche i czyste. Skręcam wykrywacz. Jeszcze jedna próba żeby dobrze wszystko opisać i nagle wykrywacz działa prawidłowo! Czekam do rana z kolejną próbą czy aby przypadkiem coś mu się znów nie odmieni. Rano wykrywacz ciągle działa prawidłowo.
O ile warunki atmosferyczne w lipcu nie były najlepsze, to wczoraj i przedwczoraj nie powinny mieć wpływu na działanie wykrywacza.
Mam go już parę lat, był ze mną w różnych warunkach ale zawsze o niego dbałem. Zawsze działał prawidłowo, co się teraz stało?
:smt022
ProScan
Właściciel

Re: White's DFX. Nieprawidłowe wskazania.

Post autor: ProScan »

Wygląda na jakiś zimny lut na płytce. Paskudna sprawa.

:pa

proscan
golabpoznan
Kontakt:

Post autor: golabpoznan »

Jeżeli to zimny lut, to rozumiem, że wpływ miała temperatura. Czy dodatkowe testy temperaturowe pomogą w diagnozie? Mogę go np. na dziesięć minut włożyć do lodówki :roll: Czy mogę liczyć na Pana pomoc w usunięciu usterki? Bardzo mi zależy żeby za miesiąc mieś sprawny i bezawaryjny wykrywacz :(
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

Na zimne luty to wpływ ma trzepotanie motyla w Amazonii.

Ja nie mogę zagwarantować skutecznej naprawy, skoro wykrywacz w tej chwili jest sprawny. Czasami pomaga poddanie go skrajnym testom, a czasami powoduje to pozorne naprawienie się.

Najlepiej gdyby zepsuł się i już - w tedy można się bawić i szukać.

:?

proscan
ODPOWIEDZ