Pomiar głębokości obiektu.
Pomiar głębokości obiektu.
Witam
Zastanawia mnie sposób w jaki wykrywacze potrafią szacować głębokość zalegania obiektu metalowego.
Widziałem patent wykrywacza (US5786696) z dwoma cewkami i na podstawie różnicy sygnału z dwu toru odbiornika wykrywacz szacuje głębokość.
W wykrywaczach dynamicznych można na podstawie amplitudy sygnału i jego 'szerokości' oszacować głębokość.
Czy istniej metoda szacowania głębokości dla wykrywaczy statycznych z jedną rezonansową cewką odbiorczą?
Przy okazji wykrywaczy z dwoma cewkami odbiorczymi - jak udaje się skompensować dwie cewki jednocześnie (może dwa uzwojenia kompensacyjne) ?
Pozdrawiam
Pepe
Zastanawia mnie sposób w jaki wykrywacze potrafią szacować głębokość zalegania obiektu metalowego.
Widziałem patent wykrywacza (US5786696) z dwoma cewkami i na podstawie różnicy sygnału z dwu toru odbiornika wykrywacz szacuje głębokość.
W wykrywaczach dynamicznych można na podstawie amplitudy sygnału i jego 'szerokości' oszacować głębokość.
Czy istniej metoda szacowania głębokości dla wykrywaczy statycznych z jedną rezonansową cewką odbiorczą?
Przy okazji wykrywaczy z dwoma cewkami odbiorczymi - jak udaje się skompensować dwie cewki jednocześnie (może dwa uzwojenia kompensacyjne) ?
Pozdrawiam
Pepe
Re: Pomiar głębokości obiektu.
"Pomiar" głębokości jest w większości wykrywaczy dokonywany statycznie (np. w XLT. GTI itd).
Dwie cewki odbiorcze łatwo wyzerować - wystarczy dodać w przeciw fazie trochę sygnału nadawczego.

proscan
Dwie cewki odbiorcze łatwo wyzerować - wystarczy dodać w przeciw fazie trochę sygnału nadawczego.
proscan
To znaczy, że nie ma uzwojenia kompensacyjnego wcale czy tylko sygnał z jednej cewki jest zerowany poprzez odejmowanie sygnału z nadajnika?ProScan pisze:(...)Dwie cewki odbiorcze łatwo wyzerować - wystarczy dodać w przeciw fazie trochę sygnału nadawczego(...)
proscan
Wracając do pomiaru głębokości w trybie statycznym - metoda jest publicznie znana (patenty, publikacje...) czy jest wiedzą producentów?
Pozdrawiam
1. Jest uzwojenie kompensacyjne, ale na części odbiorczej, a nie nadawczej.
2. Jest co najmniej jeden patent, ale w sumie nie ma co patentować. Po prostu siła sygnału wzrasta wg określonej funkcji dla znanego przedmiotu (np. dla monety). Wystarczy zdjąć ta funkcję i wyskalować miernik.

proscan
2. Jest co najmniej jeden patent, ale w sumie nie ma co patentować. Po prostu siła sygnału wzrasta wg określonej funkcji dla znanego przedmiotu (np. dla monety). Wystarczy zdjąć ta funkcję i wyskalować miernik.
proscan
Dzięki za szybkie wyjaśnienia
.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Tomasz Gumny
Przypuśćmy, że położę sondę na ziemi a potem podniosę ją na wysokość D i przedmiot zalega na głębokości X. Odległość sonda-przedmiot wynosi w pierwszym przypadku X w drugim X+D. Z tego co pamiętam, to przy nadawaniu w przestrzeń sygnał maleje z 3-cią potęgą odległości. "Odbity" powinien maleć w podobnym stopniu, zatem możemy założyć, że sygnał odbierany cewką odbiorczą maleje z 6-tą potęgą odległości. Jeśli tak, to:
Vx = K * D^6
Vd = K * (D+X)^6
Jeśli się nie pomyliłem, to po kilku przekształceniach dostajemy:
X = D / ( (Vd / Vx)^1/6 - 1)
Przyjmując, że unosimy na D = 0.1m i demodulator wejściowy ma charakterystykę logarytmiczną, otrzymamy:
X = 0.1 * / ( (log(Vd) - log(Vx))^1/6 - 1)
To oczywiście pierwsze przybliżenie, przy mocno dyskusyjnym założeniu, że "tłumienie" (K) w powietrzu jest takie samo jak w gruncie. W drodze eksperymentów powinno jednak dać się wyznaczyć przeciętny stosunek K(powietrza) do K(gruntu).
Genialne, już było, czy bez sensu?
Vx = K * D^6
Vd = K * (D+X)^6
Jeśli się nie pomyliłem, to po kilku przekształceniach dostajemy:
X = D / ( (Vd / Vx)^1/6 - 1)
Przyjmując, że unosimy na D = 0.1m i demodulator wejściowy ma charakterystykę logarytmiczną, otrzymamy:
X = 0.1 * / ( (log(Vd) - log(Vx))^1/6 - 1)
To oczywiście pierwsze przybliżenie, przy mocno dyskusyjnym założeniu, że "tłumienie" (K) w powietrzu jest takie samo jak w gruncie. W drodze eksperymentów powinno jednak dać się wyznaczyć przeciętny stosunek K(powietrza) do K(gruntu).
Genialne, już było, czy bez sensu?
Generalnie pomysły z podnoszeniem na stała wysokość już były (kiedyś nawet Nowak miał to w swoim PI-kaczu). W praktyce byłoby to kłopotliwe w użyciu, a błędy duże. Uniesienie sondy powoduje drastyczny spadek sygnału (nawet do zera), co jest dodatkowym źródłem błędów pomiarowych.
Generalnie nie tędy droga moim zdaniem.

proscan
Generalnie nie tędy droga moim zdaniem.
proscan
Kształt przebiegu czasowego sygnału w powiązaniu z amplitudą niesie informację o głębokości. Oczywiście szacowanie bardzo zależy od kształtu znajdki.
-
Tomasz Gumny
Dlatego proponowałem pomiar różnicowy, który w znacznym eliminuje ten wpływ.pepe pisze:Oczywiście szacowanie bardzo zależy od kształtu znajdki.
-
Tomasz Gumny
Trochę eksperymentowałem z wykrywaczami impulsowymi. Tam amplituda impulsu silnie zmienia się po zbliżeniu metalu do cewki. Trochę pomaga wyłączanie nie po określonym czasie, ale gdy prąd w cewce osiągnie określoną wartość. To zresztą ładnie uniezależnia od wahań napięcia zasilającego. Nie sprawdzałem jak wygląda wpływ odległości na różnicę próbek - tą metodę z unoszeniem wymyśliłem dzisiaj.ProScan pisze:[...](kiedyś nawet Nowak miał to w swoim PI-kaczu).
Unoszenie nie musi być duże - można sobie wyobrazić układ odległościomierza na sondzie, który pobierze próbki dla np. +1cm i +2cm, więc zadaniem obsługującego byłoby tylko uniesienie sondy.