Czy zna Pan jakieś sposoby na zmniejszenie niezrównoważenia sondy
koncentrycznej?
Metody zerowania sondy koncentrycznej
-
Zapytanie_email
Re: Metody zerowania sondy koncentrycznej
Na tak zadane pytanie mogę odpowiedzieć: tak, znam.
Ale domyślam się, że mam powiedzieć jakie one są.
Zasadniczo dwie (a może i trzy).
1. Wytworzenie "przeciwpola" w stosunku do pola pierwotnego, tak by cewka odbiorcza znalazła się w "pustce elektromagnetycznej".
2. Odjęcie od tego co indukuje się w cewce odbiorczej (a pochodzi z cewki nadawczej) napięcia będącego częścią sygnału nadawczego.
I ta trzecia metoda (stosowana czasami by zmniejszyć sygnał niezrównoważenia - ale wówczas gdy metody 1, 2 nie dały dobrego efektu i sygnał jest za wysoki). Polega ona na wprowadzeniu elementu zaburzającego rozkład pola (najczęściej jest to kawałek metalu lub zamknięta pętelka).
Dalszych szczegółów nie będzie.

proscan
Ale domyślam się, że mam powiedzieć jakie one są.
Zasadniczo dwie (a może i trzy).
1. Wytworzenie "przeciwpola" w stosunku do pola pierwotnego, tak by cewka odbiorcza znalazła się w "pustce elektromagnetycznej".
2. Odjęcie od tego co indukuje się w cewce odbiorczej (a pochodzi z cewki nadawczej) napięcia będącego częścią sygnału nadawczego.
I ta trzecia metoda (stosowana czasami by zmniejszyć sygnał niezrównoważenia - ale wówczas gdy metody 1, 2 nie dały dobrego efektu i sygnał jest za wysoki). Polega ona na wprowadzeniu elementu zaburzającego rozkład pola (najczęściej jest to kawałek metalu lub zamknięta pętelka).
Dalszych szczegółów nie będzie.
proscan
-
Tomasz Gumny
Re: Metody zerowania sondy koncentrycznej
Chyba nietrudno się domyślić, że pytanie było moje i dotyczyło właśnie sytuacji, gdy:
-wyczerpały się możliwości wachlowania cewką kompensującą;
-wytworzenie sygnału kompensującego jest zbyt kłopotliwe, bo wymaga sygnału przesuniętego o 90° (zwłaszcza jeśli przewidujemy przestrajanie).
Do pętelki nieco okrężną drogą, ale sam doszedłem.
Na kawałek metalu nie wpadłem - muszę spróbować.
Dzięki!
-wyczerpały się możliwości wachlowania cewką kompensującą;
-wytworzenie sygnału kompensującego jest zbyt kłopotliwe, bo wymaga sygnału przesuniętego o 90° (zwłaszcza jeśli przewidujemy przestrajanie).
Do pętelki nieco okrężną drogą, ale sam doszedłem.
Na kawałek metalu nie wpadłem - muszę spróbować.
Dzięki!