EXPLORER SE - prosba o pomoc

Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
ODPOWIEDZ
cop50

EXPLORER SE - prosba o pomoc

Post autor: cop50 »

Dzien dobry.
Prosze o porade...

Dzisiaj przez kilka godzin bawilem sie w terenie swoim nowym Explorerem SE i zaobserwowalem nastepujace zjawisko - po wykryciu przedmiotu kolorowego wskazanie bylo przykladowo: ferr 07 cond 15.

Po przejsciu do trybu Pin Point w celu lokalizacji, wskazanie (nie zawsze ale bardzo czesto) zmienialo sie na: ferr 31 cond 31.

Po wykopaniu fant oczywiscie byl kolorem. (gdy fant byl wykopany i lezal na powierzchni, Pin Point wskazywal juz normalnie czyli np. ferr 07 cond 15)

Taka sytuacja miala miejsce kilkadziesiat razy i zastanawiam sie czy wszystko jest ok z wykrywaczem. Moze cos jest uszkodzone?
A moze jest to wina mojego braku doswiadczenia z Explorerem i robie cos nie tak w ustawieniach... (chodzilem z fabryczna nastawa na monety i polautomatycznym strojeniem do gruntu, Noise Cansel robilem srednio co 20 minut - myslalem ze cos pomoze...)

Pomocy...
Pozdrawiam
Marcin
:pa
ProScan
Właściciel

Re: EXPLORER SE - prosba o pomoc

Post autor: ProScan »

Witam,

Oj, wykrywacz jest na rynku od niespełna miesiąca i nie miałem okazji go jeszcze poznać.

Uaktualnianie numerów identyfikacyjnych to jest nowość, której nie było w poprzednich wersjach, stąd nie wiem jakie to ma swoje dziwnostki.

Ale spróbuję odpowiedzieć:

Wskazanie 31,31 świadczy, że wykrywacz ma jakiś problem z pokazaniem własności znaleziska. Może go w danym momencie po prostu nie widzi ? Na pewno nie należy za szeroko machać i tracić kontaktu sondy z gruntem.

Uszkodzenia raczej nie ma. Pewnie jest to jakaś właściwość, którą należy zrozumieć i wyczuć, by ją odpowiednio zinterpretować.

I dodatkowe uwagi:

Wykrywacz ma półautomatyczne ustawianie czułości (semi-auto). Nie ma to wiele wspólnego z dostrajaniem do gruntu. Noise cancel też pewnie wiele nie wnosi chyba, że fałszywe odczyty powodowane są przez zakłócenia elektromagnetyczne.

:pa

proscan
SiD

Post autor: SiD »

To może ja dorzucę swoje 3 gorsze. Część udoskonaleń z nowym Ex-ie jest zaczerpnięta z X-Terry 70, między innymi właśnie aktualizacja odczytów głębokości i identyfikacji podczas namierzania pin-pointem oraz zmiana tonu dźwięku. O ile sama aktualizacja głębokości zalegania podczas namierzania to funkcja bardzo praktyczna (prawidłowy odczyt głębokości będzie tylko dokładnie nad centrum fantu) o tyle co do aktualizacji numerów ID mam mocno mieszane odczucia. Na bazie doświadczeń z X70 wiem, że nawet w miejscach gdzie praktycznie nie ma śmieci i przedmiot jest na 100% „mocno” kolorowy zdarza mu się (wykrywaczowi) pokazywać minusowe liczby odpowiedzialne za żelastwo na zmiane z dodatnimi. Nie mówiąc już o namierzaniu na zaśmieconym polu gdzie wtedy numery stają się jeszcze bardziej frywolne.
Ja podchodzę do tego tak, najpierw omiatam przedmiot w trybie dynamicznym z różnych stron, tak aby zorientować się co do identyfikacji, później namierzam i już nie sugeruje się liczbami ID. Nie ma przesłanek, że jeśli przeskakuje na liczby minusowe to prawdopodobnie jest to żelastwo. Generalnie nie wyłapałem tu żadnej reguły jak dotąd.
SiD
cop50

Post autor: cop50 »

Dziekuje za szybko podana pomocna dlon :D

Wniosek nasuwa sie jeden (niestety smutny) - identyfikacja w nowym Exie w trybie Pin Point
jest :
a - niedoskonala
lub
b - niedopracowana

Jezeli jest niedoskonana, trzeba bedzie fakt ten zaakceptowac i pogodzic sie z nim.
Jezeli jest niedopracowana, moze z czasem producent pomysli o upgrade softu (oczywiscie poprzez serwis)...?

Wczoraj robilem dokladnie tak samo jak to opisal SID (teren byl zasmiecony odlamkami) - gdy mialem kolorowy sygnal, przemiatalem cewka dosc wolno z kazdej strony, w celu w miare dokladnej lokalizacji i wykopywalem kolor - mimo ze Pin Point pokazywal smiecia...
Poprostu szybko zauwazylem ze nie do konca mozna wierzyc wskazaniom tej funkcji wiec ufalem nastawom do szukania, w trybie Detect. Jak pokazywal kolor - kopalem - i zaraz kolorek byl na powierzchni...

Proscan. mam nadzieje ze niedlugo skrobnieszsz jakis fajny opisik czy tescik nowego Ex SE ? Napewno wiele osob czeka na takie informacje, a jak sam napisales, model ten niedawno mial swoj debiut, wiec na polskich stronach praktycznie nie ma nic na jego temat... :lol:
ODPOWIEDZ