wykrywacz na monetki? Ace 250, cewki (do pana ProScan'a)

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Mucius

wykrywacz na monetki? Ace 250, cewki (do pana ProScan'a)

Post autor: Mucius »

Byłbym wdzięczny za pomoc i radę. Jestem początkującym - dopiero zaczynam swoja przygodę z wykrywaczami. Planuje zakup sprzęciku z nastawieniem na monety. Czytając wiele postów na tych forach, wysnułem wniosek, że na początek nie ma sensu wykładać dużą sumę pieniędzy i lepiej zacząć oswajanie się z piszczałkami np. od Ace250. Mógłbym wydać załóżmy ok. 2000 zł.(nio może ciut więcej), ale zyskam w osiągach dosłownie parę centymetrów?? (czy jest sens dla nich dokładać teraz czy przyszłości), bo pewnie w przyszłości i tak "polowałbym" na coś dużo lepszego, gdy już będę miał więcej pieniążków.
Proszę więc o szczerą doradę co wybrać, bo być może moje wnioski wysnute z wielu postów na kilku forach są błędne i jednak lepiej kupić coś droższego. W sumie to zależy mi na zasięgu (jak każdemu :)), ale w tym momencie nie mogę sobie pozwolić na 3000 - 4000 zł wydatku.
Nie mam pojęcia także nic o cewkach,a wszystko wskazuje na to,że np. do Ace 250 należałoby zakupić sobie lepszą, dodatkową cewkę cewkę. Np. jaką?? czy okrągłą i czy owalną? Po prostu proszę o pomoc także i w tym (bez względu na model jaki pan doradzi do zakupu).
Podobnie proszę o napisanie mi czegokolwiek o słuchawkach, bo zapewne nie ma ich wliczonych w cenę wykrywacza.
Wdzięczny też byłbym za parę słów o osłonie na cewkę. Np. rodzaj??cena??

Czy zakupu sprzętu dokonać teraz (zima) czy raczej na wiosnę, bo i tak pewnie nie pochodzę z piszczałką?
Czy kupować korzystając ze sklepu internetowego czy jednak pojechać osobiście (mieszkam w okolicach Rzeszowa)?

Przepraszam za tak wiele pytań. :oops:
ProScan
Właściciel

Re: wykrywacz na monetki? Ace 250, cewki (do pana ProScan'a)

Post autor: ProScan »

W mojej opinii najlepiej nie szaleć na początku. Oczywiście wybór wykrywacza to kwestia indywidualna. A nóż nowe hobby się nie spodoba ?

Na pewno są wykrywacze, które są głębsze od ACE 250. To też kwestia indywidualna, czy warto wydawać kilkaset zł więcej za dodatkowe kilka cm.

Myślę też, że na monety nie ma potrzeby kupować innej sondy do ACE, niż ta która jest.

Słuchawki zdaje się są obecnie dodawane w promocji do wykrywacza. Jeśli nie, to samemu można sobie kupić (nie najtańsze, ani nie te najdroższe). Zdaje się że teraz w ogóle są jakieś wyraźne upusty, w związku ze świętami i „zimą”.

Osłony na sondę są takie jakie są i nie ma możliwości wyboru.

:pa

proscan
Mucius

Kurcze, więc warto na początku inwestować w coś o lepszych osiągach niż Ace 250 czy na razie się wstrzymać i rozpocząć swą przygodę właśnie z tą piszczałką?? I tak od drugiej stony co proponowałby Pan za te załóżmy kilkaset złotych więcej.

Dziękuję za poprzednie wskazówki
ProScan
Właściciel

ACE ma naprawdę niezłe osiągi i jest dobrze wykonany. Za tą cenę lepszego nie kupisz.

A za więcej ? Też niekoniecznie.

Do 2000 zł najbardziej wypasiony jest BH Land Star, tyle tylko że BHuntery nie są tak dobrze wykonane jak Garretty.

inne oferty:

http://www.viking.waw.pl/hobby.php?cena=2000

Obecnie trwa atrakcyjna promocja na Muszkietera, ale to uniwersalny wykrywacz, nie tylko na monetki. Przeciwpancerny, ale ciężkawy.

Możesz pomyśleć o jakimś Tesoro, ale w tym przedziale cenowym - podobnie jak Muszkieter - bez identyfikacji.

proscan
trbn

Post autor: trbn »

Witam
Wejdę wam w dyskusje :) Jeśli dysponujesz kwotą do 2000zł rozważ również inne wykrywki np
-Minelab Musketer, X-30 lub ( jeśli masz ciut więcej niż 2000)Soveregnin który wg opinni jest super na monetki.
-Fisher 1225 lub 1236
Pewnie Proscan powie Ci coś więcej na ich temat jak ładnie poprosisz :D
Pozdrawiam Trbn
ProScan
Właściciel

Dzięki Michał.

No tak,

Jeśli ciut więcej niż 2000, to Sovereign GT. A jeśli jeszcze kapkę dodasz, to masz X70.

Oba wykrywacze to klasa sama w sobie. X70 to nowy sprzęt, więc ludziska go ciągle testują (głosy raczej zadowolone). Ale Sovereign z technologią BBS/FBS ma ugruntowaną wieloletnią markę i największe tuzy monetkowe używają właśnie tego typu wykrywaczy.

proscan
Mucius

Proszę, powiedzcie (napiszcie)tak szczerze czy na początek (skoro nigdy nie miałem wykrywacza w rękach) kupować któryś z tych droższych czy pochodzić z Ace i najwyżej wtedy po pewnym czasie zdecydować się na coś lepszego?? Wiem, męczę Panu i innym głowę, ale po prostu nie wiem. Czy Pan będąc na moim miejscu kupiłyby droższy?
ProScan
Właściciel

Swoje zdanie już wypowiedziałem w pierwszym poście.

Ja nie mogę się postawić w Twojej (przepraszam, jeśli ta forma jest zbyt obcesowa) sytuacji, bo jej nie znam. Nie wiem np. na ile Twój zapał jest trwały, jaka jest Twoja sytuacja finansowa, jakie masz warunki fizyczne itd itp.

Jest taka ogólna rada: kupuj zawsze to co najlepsze za tyle, za ile Cię stać.

proscan
ODPOWIEDZ