fisher cz3d

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
Frozzer

fisher cz3d

Post autor: Frozzer »

Witam

mam zamiar sprzedac fishera cz3d - i nie chcialbym wciskac komus potencjalnie uszkodzonego sprzetu. czy jest mozliwosc wykonania u pana przegladu wykrywacza?

poza tym, po ostatnim wyjsciu w teren zauwazylem ze glosnik przestal dzialac - caly czas chodze na sluchawkach, i na sluchawkach wykrywacz dziala normalnie. slyszalem ze to moaze byc problem z gniazdem sluchawkowym - jakas blaszka nie odbija i dlatego sygnal nie idzie na glosnik. czy jest mozliwosc sprawdzenia tego defektu u pana? oczywiscie nie chce niczego sugerowac - bo ja o budowie wykrywaczy wiem tyle, ze maja cewke i sie wymienia w nich baterie :)

poszukuje rowniez pokretla od potencjonometru sluzacego do zmiany dyskryminacji - widocznie byla kiepsko dokrecona srubka i zgubilem pokretlo w lesie - dotychczas uzywalem zamiennego - jednak wolalbym sprzedac sprzet taki, jaki kupilem.

czy przy moim opisie usterki jest koniecznosc wysylania do pana cewki, i calego stelazu - czy moge zdjac po prostu pudelko z elektronika i wyslac je w malej paczce??

pozdraweiam
michal
Ostatnio zmieniony wt sty 30, 2007 8:54 am przez Frozzer, łącznie zmieniany 1 raz.
warwick

Re: fisher cz3d

Post autor: warwick »

frozz daj znać w sprawie sprzedaży cz3d - moze się dogadamy jak ostatnio 8)

pozdr.warwick
Frozzer

bardzo chetnie - jak tylko bede mial pewnosc ze sprzet jest sprawny w 100% to sie odezwe :)
ProScan
Właściciel

Post autor: ProScan »

nie chcialbym wciskac komus potencjalnie uszkodzonego sprzetu.

Potencjalnie ? Tzn są jakieś problemy, które nie do końca są wyjaśnialne ?

po ostatnim wyjsciu w teren zauwazylem ze glosnik przestal dzialac

To może być gniazdo, ale także sam głośnik. Wykrywacz nie upadł ostatnio ?

- dotychczas uzywalem zamiennego - jednak wolalbym sprzedac sprzet taki, jaki kupilem.

To może być problem. Pokrętła nie mam, a samego pokrętła sprowadzać się nie opłaca (należałoby poczekać na jakieś większe zakupy). Poza tym Fisher zmienił "paletę" gałek jakiś czas temu i nie wiem czy będą dostępne takie same.

czy przy moim opisie usterki jest koniecznosc wysylania do pana cewki

Jeśli problemem jest tylko gałka i głośnik, to oczywiście nie. Jeśli miałbym robić jakieś testy, czy strojenie to sondę z danego wykrywacza oczywiście potrzebuję. Rurek nie.

Strojenie jest czynnością złożoną (kilkadziesiąt elementów regulacyjnych) i trochę będzie kosztować (nawet uwzględniając zniżkę dla stałego klienta), gdyby co.

:pa

proscan
Frozzer

Potencjalnie ? Tzn są jakieś problemy, które nie do końca są wyjaśnialne ?

zle sie wyrazilem - sprzet jest sprawny i nie ma zadnych przeslanek, ktore by swiadczyly - ze cos moze byc nie tak
To może być gniazdo, ale także sam głośnik. Wykrywacz nie upadł ostatnio ?

nie, wykrywacz nie upadl - stalo sie tak po zastosowaniu innej przejsciowki z malego na duzego jacka. no chyba ze stalo sie to w transporcie???

To może być problem. Pokrętła nie mam, a samego pokrętła sprowadzać się nie opłaca (należałoby poczekać na jakieś większe zakupy). Poza tym Fisher zmienił "paletę" gałek jakiś czas temu i nie wiem czy będą dostępne takie same.

nie musi byc to samo, oryginalne - byle pasowalo :)

Jeśli problemem jest tylko gałka i głośnik, to oczywiście nie. Jeśli miałbym robić jakieś testy, czy strojenie to sondę z danego wykrywacza oczywiście potrzebuję. Rurek nie.

mysle ze strojenie nie bedzie potrzebne - sprzet dziala jak zegarek, jak pisalem wczesniej nic nie wskazuje na to zeby moglo byc inaczej - po prostu chce miec pewnosc ze sprzedaje sprawny sprzet i chce zeby taka sama pewnosc miala osoba kupujaca ode mnie wykrywacz :)

chce byc jak najbardziej uczciwy wobec kupujacego.
kupowanie uzywanego sprzetu wiaze sie z pewnym ryzykiem a po takiej wizycie wykrywacza w serwisie - kupujacy bedzie mial pewnosc ze dobrze lokuje swoje pieniadze
warwick

stara świecka tradycja została w narodzie i kupiłem CZ3D od Frozzera :D

oczywiście kupiłem go w stanie " as is " i proszę o maila z kosztami naprawy(głośnik), ew. strojenia i uzupełnienia (gałka) uwzględniając wczesno- wiosenną promocje, karte rabatową, zły stan finansowy #-o i wszystko co jeszcze można uwzględnć 8)

czekam w trwodze i pozdrawiam
warwick
Frozzer

z mojej strony pozostalo tylko zyczyc takich albo i nawet leszych efektów jakie ja miałem używając tego fisherka :)
:1
ProScan
Właściciel

Witam,

Myślę że uda się zmieścić poniżej 100zł ze wszystkim.

proscan
warwick

wchodze w to - sprzęt jutro wyśle paczką na adres firmy
wyśle samą eletronike i sonde - czy wszystko słać?
dołączyć do paczki jakiś opis czy bedzie wiadomo o co chodzi?

cena która padła dotyczy wszystkiego o czym wspominałem?? tak się wole upewnić :roll: :oops:

pozdr.warwick
warwick

mam jeszcze jedno pytanie - dlaczego np. klamre carską w odległości 10cm sygnializuje mi tzw"bell tone" a rozpoznaje mi ją jako "dobry kolor" dopiero powyżej 10 cm ... złe strojenie do gruntu...?

test wykonane w powietrzu - moze to dlatego?

pozdr.warwick
ProScan
Właściciel

Co do ceny - chodzi o "wszystko".

Wystarczy sonda i elektronika - bez rurek.

dołączyć do paczki jakiś opis czy bedzie wiadomo o co chodzi?

Zawsze należy brać pod uwagę to:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=236

odległości 10cm sygnializuje mi tzw"bell tone" a rozpoznaje mi ją jako "dobry kolor" dopiero powyżej 10 cm ... złe strojenie do gruntu...?

Ten model nie ma "bell-tone". Ten dźwięk to zapewne sygnał przesterowania.

proscan
Frozzer

warwick - odnosnie klamry, to w terenie tak nie bedzie, nic nie przeoczysz, nie martw sie :)

wez pod uwage ze nie suwasz cewka po samej ziemi tylko jakeis 5 cm nad nia, do tego 5 cm sciółki i ziemia na klamrze.

zazwyczaj jak wykopiesz klamre i lezy ona juz na wierzchu to i tak daje ci dobry sygnal - dopiero jak cewke zbliżysz do samej klamry to pojawia sie sygnal przesterowania (telefonu :D)
warwick

pewnie masz racje Frozz - chodzi właśnie o telefon

Proscan nazewnictwo wziołem z tej broszury :http://www.fisherlab.com/hobby/documents/CZ-3Dspecsheet_006.pdf

tabelka " special features"

myślałem ze tak to się właśnie nazywa... nieważne

jutro wysyłam - jest szansa ze wróci na piątek ?

pozdr.warwick
ProScan
Właściciel

Aha, widzę. Belltone to jest zarejestrowany przez Garretta "trade mark" (znak handlowy) dla specjalnych sygnałów na monety.

Fisher użył w opisie Bell tone - trochę nieuczciwie, wiedząc do czego używa tej nazwy Garrett.

Na pierwszej stronie jest wyspecyfikowane: "Big target alert", czyli ostrzeżenie o dużym obiekcie.

To że wykrywacz daje taki sygnał dla klamry do 10cm świadczy tylko o jego czułości - raczej powód do zadowolenia, niż zmartwienia.

Do piątku są małe szanse, zważywszy że dostanę we wtorek/środę. Ale spóbuję.

proscan
ProScan
Właściciel

Wykrywacz jest zepsuty.

Wszystko na to wskazuje. tzn nie działa identyfikacja. Np. moneta 5 centów pokazywana jest jako okrągły pulltab.

Cała reszta działa.

Identyfikacja (i dyskryminacja) działa dobrze w trybie SALT.

Mam podejrzenie, że coś nie tak z kanałami 15kHz.

wobec czego ...

na weekend proszę zapomnieć o CZ 3D.

:(

proscan

PS.
Na pocieszenie dodam, że głośnik już jest.
ODPOWIEDZ