Dlaczego uA 709
-
Zapytanie_email
Dlaczego uA 709
Dzień dobry!
Mam pytanie dot. wykrywacza PI z Waszej strony:
Jakie parametry decydują o zastosowaniu starego uA709 (MAA501...) w przedstawionej konstrukcji i czy rzeczywiście spośród szerokiej gamy nowoczesnych wzmacniaczy operacyjnych żaden nie spełnia
wymagań?
Oczekuję fachowej odpowiedzi
pozdrawiam,
Mam pytanie dot. wykrywacza PI z Waszej strony:
Jakie parametry decydują o zastosowaniu starego uA709 (MAA501...) w przedstawionej konstrukcji i czy rzeczywiście spośród szerokiej gamy nowoczesnych wzmacniaczy operacyjnych żaden nie spełnia
wymagań?
Oczekuję fachowej odpowiedzi
pozdrawiam,
Re: Dlaczego uA 709
Witam,
Nie jestem dobrym adresatem tego pytania. Nie ja projektowałem ten układ.
Odpowiedź jest jednak w miarę prosta. Układ detektora pochodzi z lat 70 XXw. i na ówczesne czasy był to adekwatny podzespół.
uA 709 charakteryzuje (-zował) się:
- niską ceną;
- dostępnością;
- dobrym pasmem przenoszenia i możliwością kształtowania charakterystyki częstotliwościowej;
- szybkim wyjściem z nasycenia.
To wystarczyło by większość konstrukcji z tamtych lat (w tym polskie kopie) była oparta na tego typu wzmacniaczach operacyjnych.
proscan
Nie jestem dobrym adresatem tego pytania. Nie ja projektowałem ten układ.
Odpowiedź jest jednak w miarę prosta. Układ detektora pochodzi z lat 70 XXw. i na ówczesne czasy był to adekwatny podzespół.
uA 709 charakteryzuje (-zował) się:
- niską ceną;
- dostępnością;
- dobrym pasmem przenoszenia i możliwością kształtowania charakterystyki częstotliwościowej;
- szybkim wyjściem z nasycenia.
To wystarczyło by większość konstrukcji z tamtych lat (w tym polskie kopie) była oparta na tego typu wzmacniaczach operacyjnych.
proscan
-
Zapytanie_email
Witam ponownie
Na wstępie dziękuję za szybką odpowiedź.
Wiem, że nie Pan zaprojektował ten układ. Jednak zdając się na Pańskie doświadczenie (i wypowiedzi nt podobnych konstrukcji) chcę zadać prostsze pytanie: którym z produkowanych obecnie wzmacniaczy operacyjnych polecił by Pan zastapić użyty w prototypie 709?
pozdrawiam,
Na wstępie dziękuję za szybką odpowiedź.
Wiem, że nie Pan zaprojektował ten układ. Jednak zdając się na Pańskie doświadczenie (i wypowiedzi nt podobnych konstrukcji) chcę zadać prostsze pytanie: którym z produkowanych obecnie wzmacniaczy operacyjnych polecił by Pan zastapić użyty w prototypie 709?
pozdrawiam,
Witam,
Nie chcę tutaj publicznie analizować jaki wzmacniacz operacyjny najlepiej nadaje się do stopnia wejściowego wykrywacza impulsowego.
Sądzę, co potwierdzają obecne konstrukcje, że wszelkie warunki spełnia obecnie układ NE 5534.
proscan
Nie chcę tutaj publicznie analizować jaki wzmacniacz operacyjny najlepiej nadaje się do stopnia wejściowego wykrywacza impulsowego.
Sądzę, co potwierdzają obecne konstrukcje, że wszelkie warunki spełnia obecnie układ NE 5534.
proscan
Z pewnością świetnie pracować będą również LF357 oraz LM318.
Mrand
Mrand
Witam,
Czy możesz podać przykłady wykrywaczy "fabrycznych" PI, w których w stopniu wejściowym zastosowano układ NE 5534?
Pozdrawiam, April.
Czy możesz podać przykłady wykrywaczy "fabrycznych" PI, w których w stopniu wejściowym zastosowano układ NE 5534?
Pozdrawiam, April.
Np. Whites Surmaster PI.
proscan
proscan
Mam pytanie czy NE5534 musi mieć zewnętrzny układ kompensacji częstotliwości?
Nie, nie ma takiej potrzeby.
709 jest wzmacniaczem czterostopniowym. Wprowadzenie pętli ujemnego sprzężenia grozi powstaniem oscylacji na jakiejś częstotliwości, przy której układ będzie w pobliżu warunku generacji. Aby temu zapobiec wprowadza się kompensację (dobierając ją do określonych potrzeb).
W NE 5534 ten problem nie występuje.
proscan
709 jest wzmacniaczem czterostopniowym. Wprowadzenie pętli ujemnego sprzężenia grozi powstaniem oscylacji na jakiejś częstotliwości, przy której układ będzie w pobliżu warunku generacji. Aby temu zapobiec wprowadza się kompensację (dobierając ją do określonych potrzeb).
W NE 5534 ten problem nie występuje.
proscan
NE 5534 to naprawdę dzieło sztuki
dla konstruktorów wykrywaczy. Dziwnym jest że tak mało detektorów go ma na wejściu, bo ta 'kostka' naprawdę wymiata w optymalnie dobranym 'środowisku'... jak coś działać nowego - to najlepiej na nim...
zaś 709 jest starocią i to bardzo zawodną - co widać w tej pejotce na BD911
dla konstruktorów wykrywaczy. Dziwnym jest że tak mało detektorów go ma na wejściu, bo ta 'kostka' naprawdę wymiata w optymalnie dobranym 'środowisku'... jak coś działać nowego - to najlepiej na nim...
zaś 709 jest starocią i to bardzo zawodną - co widać w tej pejotce na BD911
Witam,
Fakt jeśli chodzi o PI to NE5534 jako wzmacniacz jest bardzo dobry.
W przypadku detektorów typu VLF moim faworytem jest LT1028 i LT1128.
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 1028.shtml
Pozdrawiam
EDIK
Fakt jeśli chodzi o PI to NE5534 jako wzmacniacz jest bardzo dobry.
W przypadku detektorów typu VLF moim faworytem jest LT1028 i LT1128.
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 1028.shtml
Pozdrawiam
EDIK
to też prawda co do VLF