Minelab Quattro MP vs X-TERRA 70
Minelab Quattro MP vs X-TERRA 70
Witam wszystkich! Zamierzam w najbliższym czasie zamienić wykrywacz na nieco lepszy niż mam obecnie (ACE 250). Padło na Minelaba, zastanawiam się nad dwoma modelami: Quattro MP i X-TERRA 70. Przeczytałem już o nich sporo, szczególnie o X-TERRA 70 ale chciałbym poznać jeszcze kilka opinii. Swoje preferencje a propos poszukiwań określę tak: głównie monety, sporadycznie większy kolor (np. klamry) i militarka dosłownie kilka razy w roku. X-TERRA 70 widziałem w akcji - sprawia pozytywne wrażenie i co ważne jest lekka. Nie wiem jak wypada porównanie zasięgów i poprawnej identyfikacji tych dwóch wykrywaczy, ważna dla mnie jest "prostota" wykrywacza.
Zapytam krótko: który będzie lepszym "wyjadaczem" na monety? Czy ewentualna lepszość Quattro MP jest warta nieco wyższej (600zł) ceny?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Zapytam krótko: który będzie lepszym "wyjadaczem" na monety? Czy ewentualna lepszość Quattro MP jest warta nieco wyższej (600zł) ceny?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Re: Minelab Quattro MP vs X-TERRA 70
Może dowiem się chociaż, który z nich jest bardziej stabilny i który lepiej spisuje się w zaśmieconych miejscach?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Będzie trudno znaleźć kogoś, kto używał obu wykrywaczy w terenie.
Zwróć się bezpośrednio do SiD-a który używał i dobrze zna Explorera oraz X70. Poszukaj też na tym i innych forach
Wiele cech Explorera i Quattro jest wspólnych. Np. zasięg. Też o tym można znaleźć wyszukiwarką.
proscan
Zwróć się bezpośrednio do SiD-a który używał i dobrze zna Explorera oraz X70. Poszukaj też na tym i innych forach
Wiele cech Explorera i Quattro jest wspólnych. Np. zasięg. Też o tym można znaleźć wyszukiwarką.
proscan
Witam
Wypowiedział bym się ale...... w rękach miałem tylko Quattro. Jeśli Piotr nie uzna tego jako spam to w następnym poście lub na maila( żeby nie zagracać forum) mogę Ci opisac moje roczne wrażenia odnośnie Quattro. Jak pozbierasz informację o X70 to bedziesz miał komplet wiadomości:) Pozdrawiam Trbn
Wypowiedział bym się ale...... w rękach miałem tylko Quattro. Jeśli Piotr nie uzna tego jako spam to w następnym poście lub na maila( żeby nie zagracać forum) mogę Ci opisac moje roczne wrażenia odnośnie Quattro. Jak pozbierasz informację o X70 to bedziesz miał komplet wiadomości:) Pozdrawiam Trbn
A dlaczego spam ?
Wszelkie informacje od bezpośrednich użytkowników wykrywaczy są JAK NAJMILEJ WIDZIANE !
Ja oczywiście znam Quattro. Znam też X70, ale nie na tyle by szczegółowo porównywać ich własności użytkowe, tym bardziej że z Quattro w terenie spędziłem raptem kilka godzin, a z X70 wcale nie biegałem.
Tak więc jeśli tylko masz czas i chęć, to pisz Michał, pisz.
proscan
Wszelkie informacje od bezpośrednich użytkowników wykrywaczy są JAK NAJMILEJ WIDZIANE !
Ja oczywiście znam Quattro. Znam też X70, ale nie na tyle by szczegółowo porównywać ich własności użytkowe, tym bardziej że z Quattro w terenie spędziłem raptem kilka godzin, a z X70 wcale nie biegałem.
Tak więc jeśli tylko masz czas i chęć, to pisz Michał, pisz.
proscan
Po pierwsze będę się zawsze trzymał stwierdzenia, że nie ma wykrywacza najlepszego pod każdym względem, nawet, gdy bierzemy wąski wycinek poszukiwań, jakim jest szukanie monet.
Po drugie uważam, że podczas zakupu wykrywacza powyżej 2000 zł kluczową rolę odgrywają preferencje użytkownika i jego oczekiwania a nie suche pomiary zasięgów czy ilość funkcji, stąd trudno podjąć decyzję za kogoś.
Co do porównania Quattro i Xterra 70 to sprawa nie jest prosta, tak jak pozwiedzałem w punkcie pierwszym.
Z jednej strony Quattro będzie bezdyskusyjnie głębsze w trudnym gruncie i bardzo możliwe, że generalnie głębsze o kilka procent, choć tego nie sprawdzałem w żaden jednoznaczny sposób.
Z drugiej strony X70 mam mnóstwo plusów, jest dużo lżejsze, ma solidniejszą konstrukcje mechaniczną, działa na 4 paluszkach zamiast 8 i na dodatek działa dłużej, jest bardziej uniwersalny i zdecydowanie jest to wykrywacz łatwiejszy do zastosowań, na co dzień. Przy pomocy X70 można też zdecydowanie szybciej przeszukać większy obszar, co w specyficznych wypadkach może być ważne (mało czasu, konkurencja etc.) Wydaj mi się również, że lepiej wybiera dobre cele pośród dyskryminowanych (mniejszy efekt maskowania).
Ja osobiście posiadam X70 do poszukiwań na co dzień i Sovereigna GT (który działa podobnie jak Quattro czy Explorer). Choć gdybym miał wybrać tylko jeden z tych wykrywaczy wybrałbym X70. Szukam dla przyjemności i aspekty wagi i ekonomiczności zasilania są dla mnie ważne, a na trudnym gruncie szuka rzadko. Co nie znaczy, że X70 jest najlepszym wykrywaczem pod każdym względem.
Pozdrawiam
SiD
PS.
Przepraszam, za przerwę w odwiedzinach na forum, ale miałem awarię płyty głównej w kompie.
Po drugie uważam, że podczas zakupu wykrywacza powyżej 2000 zł kluczową rolę odgrywają preferencje użytkownika i jego oczekiwania a nie suche pomiary zasięgów czy ilość funkcji, stąd trudno podjąć decyzję za kogoś.
Co do porównania Quattro i Xterra 70 to sprawa nie jest prosta, tak jak pozwiedzałem w punkcie pierwszym.
Z jednej strony Quattro będzie bezdyskusyjnie głębsze w trudnym gruncie i bardzo możliwe, że generalnie głębsze o kilka procent, choć tego nie sprawdzałem w żaden jednoznaczny sposób.
Z drugiej strony X70 mam mnóstwo plusów, jest dużo lżejsze, ma solidniejszą konstrukcje mechaniczną, działa na 4 paluszkach zamiast 8 i na dodatek działa dłużej, jest bardziej uniwersalny i zdecydowanie jest to wykrywacz łatwiejszy do zastosowań, na co dzień. Przy pomocy X70 można też zdecydowanie szybciej przeszukać większy obszar, co w specyficznych wypadkach może być ważne (mało czasu, konkurencja etc.) Wydaj mi się również, że lepiej wybiera dobre cele pośród dyskryminowanych (mniejszy efekt maskowania).
Ja osobiście posiadam X70 do poszukiwań na co dzień i Sovereigna GT (który działa podobnie jak Quattro czy Explorer). Choć gdybym miał wybrać tylko jeden z tych wykrywaczy wybrałbym X70. Szukam dla przyjemności i aspekty wagi i ekonomiczności zasilania są dla mnie ważne, a na trudnym gruncie szuka rzadko. Co nie znaczy, że X70 jest najlepszym wykrywaczem pod każdym względem.
Pozdrawiam
SiD
PS.
Przepraszam, za przerwę w odwiedzinach na forum, ale miałem awarię płyty głównej w kompie.
Witam
To Ja napiszę coś o Quattro. Ma swoją wagę i czasami jest ciężko ( u mnie zwykle mam kryzys po około 6-7 godzinach szukania), ale jeśli jesteś np na skoszonym polu po zbożu nie ma problemów z poruszaniem bo waga robi swoje i łatwo jest sie przebijać przez kikuty słomy
. Jest na tyle dobrze wyważony, że np chodzę bez paska na ręce i nic nie przeszkadza. Jest bardzo prosty w obsłudze. Prawie jak włącz i szukaj. Patent ze schowanym kablem w rurce jest doskonały nie ma się obawy że w krzakach urwiesz kabel od cewki. Kompletny brak reakcji na inne wykrywacze i linie wysokiego napiecia. A co do wad. Bardzo ciężko szukać czegokolwiek w krzakach ponieważ jeśli co chwilę podnosisz cewke zdarzaja sie fałszywe sygnały. Wyjaśnienie tej sytuacji było juz na tym forum. 8 paluszków wystarcza na stosunkowo mało czasu( 15-17 godzin). Czasami wyświetlacz( szczególnie przy osłonce) podczas silnego słońca jest nieczytelny. Trzeba mieć troche słuchu, żeby opanować komunikację wykrywacza z naszym uchem( bardzo przydają sie słuchawki).Ale najważniejsze jest to żeby miec możliwość pochodzić z tym wykrywaczem chociaż przez chwilke( nawet na "sucho") zobaczyc czy pasuje do nas, zresztą tak jest ze wszystkimi wykrywaczami. Są takie z którymi czujemy sie dobrze a sa takie w których coś nam przeszkadza
To chyba na tyle. Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę.
Pozdrawiam Trbn
To Ja napiszę coś o Quattro. Ma swoją wagę i czasami jest ciężko ( u mnie zwykle mam kryzys po około 6-7 godzinach szukania), ale jeśli jesteś np na skoszonym polu po zbożu nie ma problemów z poruszaniem bo waga robi swoje i łatwo jest sie przebijać przez kikuty słomy
To chyba na tyle. Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę.
Pozdrawiam Trbn
To moze tez podziele sie swoimi przemysleniami odnosnie Quattro
Postaram sie pisac zwiezle.
Zeby w pelni wykorzystac mozliwosci tego wykrywacza, trzeba zainwestowac w dodatkowe sondy/e.Moim zdaniem standardowa cewka sprawdza sie w niewielu terenach.
Nie podoba mi sie wywaznie wykrywacza z w/w sonda.Ciezko "przetrwac" w terenie 3 godziny.Nie mozna machac na maksymalnie wyciagnietym wysiagniku, sanda jest po prostu za ciezka.Wykrywka wolno analizuje sygnaly w zasmieconych terenach, co czesto prowadzi do "przegapiania" nawet oczywistych sygnalow.Po dokupieniu mniejszej sondy mialem wrazenie ze mam nowy wykrywacz.Predkosc rekacji wzrosla co najmniej 2 krotnie,podobnie jak skutecznosc wykrywacza .
Dyskryminacja,zasieg i obsluga jest najmocniejsza cecha Quattra(tylko dlatego (ostateczne) nie zamienilem go na inny wykrywacz rownie znanej firmy).
Czesto bedac w terenie "sprawdzamy" sobie syganaly przed wykopaniem.Minelab zaskakuje (nie wazne z jaka sonda).
Nie ma problemow z koksem (na ktory reaguja inne wykrywacze).
Lepiej od innych radzi sobie z dyskryminowaniem wiekszych kawalkow zelastwa.
Dzieki sondzie 5" wykopalem juz pare wiaderkek na ponad 70cm (w szczerym polu).
Bardzo przypadl mi do gustu wyswietlacz(bardzo czytelne, praktyczne wskazania), oraz tryb All Metal(uniklany i zupelnie nie porownywalny do innych wykrywaczy).
Predkosc i sposob machania uzeleznione sa od terenu w jakim sie kopie.
Mysle ze to najtrudniejsze do opanowaniaw tym wykrywaczu.
Troche czasu zajmuje "osluchanie sie".Przyznam ze caly czas odkrywam nowe "triki"(np.jezeli na malym obszarze wzbudza sie jak by byl pod linia wysokiego napecia, to znaczy ze mamy bardzo gleboki duzy obiekt)
Moglbym porownac go do wykrywaczy moich kolegow i kuzynow (caly czas robimy rozne "testy" w terenie
...Ale z oczywistych powodow dam sobie spokoj.
Mam nadziej ze nie zasmiecilem za bardzo watku.Przepraszam ze bledy.
pozdrawiam
witcher
Postaram sie pisac zwiezle.
Zeby w pelni wykorzystac mozliwosci tego wykrywacza, trzeba zainwestowac w dodatkowe sondy/e.Moim zdaniem standardowa cewka sprawdza sie w niewielu terenach.
Nie podoba mi sie wywaznie wykrywacza z w/w sonda.Ciezko "przetrwac" w terenie 3 godziny.Nie mozna machac na maksymalnie wyciagnietym wysiagniku, sanda jest po prostu za ciezka.Wykrywka wolno analizuje sygnaly w zasmieconych terenach, co czesto prowadzi do "przegapiania" nawet oczywistych sygnalow.Po dokupieniu mniejszej sondy mialem wrazenie ze mam nowy wykrywacz.Predkosc rekacji wzrosla co najmniej 2 krotnie,podobnie jak skutecznosc wykrywacza .
Dyskryminacja,zasieg i obsluga jest najmocniejsza cecha Quattra(tylko dlatego (ostateczne) nie zamienilem go na inny wykrywacz rownie znanej firmy).
Czesto bedac w terenie "sprawdzamy" sobie syganaly przed wykopaniem.Minelab zaskakuje (nie wazne z jaka sonda).
Nie ma problemow z koksem (na ktory reaguja inne wykrywacze).
Lepiej od innych radzi sobie z dyskryminowaniem wiekszych kawalkow zelastwa.
Dzieki sondzie 5" wykopalem juz pare wiaderkek na ponad 70cm (w szczerym polu).
Bardzo przypadl mi do gustu wyswietlacz(bardzo czytelne, praktyczne wskazania), oraz tryb All Metal(uniklany i zupelnie nie porownywalny do innych wykrywaczy).
Predkosc i sposob machania uzeleznione sa od terenu w jakim sie kopie.
Mysle ze to najtrudniejsze do opanowaniaw tym wykrywaczu.
Troche czasu zajmuje "osluchanie sie".Przyznam ze caly czas odkrywam nowe "triki"(np.jezeli na malym obszarze wzbudza sie jak by byl pod linia wysokiego napecia, to znaczy ze mamy bardzo gleboki duzy obiekt)
Moglbym porownac go do wykrywaczy moich kolegow i kuzynow (caly czas robimy rozne "testy" w terenie
Mam nadziej ze nie zasmiecilem za bardzo watku.Przepraszam ze bledy.
pozdrawiam
witcher
Witcher -Mógłbyś sprecyzować na czym polega wyjątkowość trybu all-metal? Zaintrygowało mnie stwierdzenie, że Quattro ma ten tryb inny niż wszystkie inne wykrywacze...
Witam! Dzięki wielkie za podzielenie się swoimi opiniami. Mam możliwość pochodzenia z X70 i z pewnością z tej możliwości skorzystam. Gorzej będzie z Quattro... Ciężka decyzja
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
SiD pisze:Witcher -Mógłbyś sprecyzować na czym polega wyjątkowość trybu all-metal? Zaintrygowało mnie stwierdzenie, że Quattro ma ten tryb inny niż wszystkie inne wykrywacze...
Ogolnie mowiac chodzi o sposob w jaki wydaje dziwieki i podaje cyferki (do tego praca tresholda).Bardzo plynnie mozna szukac w dowolnym terenie.Sygnaly od smieci nie zaprzataja uwagi.Nie trzeba caly czas sledzic wskazan wyswietlacza.Ustalnie wlasciwosci obikektu polega na zerkaniu "katem oka".Identyfikacja tonowa jest bardzo mila dla ucha i dziala odrebnie od wyswiatlacza.To sprawia ze mimo wskazan np. na -10 sygnal "daje" na kolor(wtedy warto poprosic kolege z innym wykrywaczem zeby sprawdzil sygnal,czasami jest niezla zabawa
Wykrywacz w tym trybie "nie cichnie"co sprawia ze pomija sie mniej sygnalow.
Majac porownanie tego trybu w innych wykrywaczach, uwazam ze jest bardzo udany (mimo ze nie dziala w trybie statycznym).
pozdrawiam
Rozumiem, że dobrze chodzi Ci się z Twoim wykrywaczem i to jest najważniejsze, ale szczerze mówiąc nie załapałem, czemu ten tryb jest inni niż w innych wykrywaczach.
Większość zalet, o których pisałeś posiada również X70: identyfikacja dźwiękowa i numeryczna podczas używania all-metalu, to, że wykrywacz nie cichnie to jak najbardziej normalne, skoro threshold cichnie wówczas, kiedy natrafiamy na sygnał dyskryminowany, a nie dyskryminujemy niczego, to, dlaczego miałby cichnąć? Podobnie ma się sprawa z niezależnymi od siebie kanałami dyskryminacji dźwiękowej i numerycznej, w Tekteticks T2 i Fisherze F75 te kanały są niezależne nawet podczas normalnych poszukiwań w trybie dyskryminacji.
Nie rozumiem, co masz na myśli pod „sygnały od śmieci nie zaprzątają uwagi”… skoro nic nie jest dyskryminowane wszystko daje dźwięk…
Stąd moje zdziwienie, co do wyjątkowości all-metalu w Quattro…
SiD
Większość zalet, o których pisałeś posiada również X70: identyfikacja dźwiękowa i numeryczna podczas używania all-metalu, to, że wykrywacz nie cichnie to jak najbardziej normalne, skoro threshold cichnie wówczas, kiedy natrafiamy na sygnał dyskryminowany, a nie dyskryminujemy niczego, to, dlaczego miałby cichnąć? Podobnie ma się sprawa z niezależnymi od siebie kanałami dyskryminacji dźwiękowej i numerycznej, w Tekteticks T2 i Fisherze F75 te kanały są niezależne nawet podczas normalnych poszukiwań w trybie dyskryminacji.
Nie rozumiem, co masz na myśli pod „sygnały od śmieci nie zaprzątają uwagi”… skoro nic nie jest dyskryminowane wszystko daje dźwięk…
Stąd moje zdziwienie, co do wyjątkowości all-metalu w Quattro…
SiD
Jest tak jak napisales.
Tylko w praktyce "innosc" jest zdecydowanie bardziej odczuwalna w Quattro.
W tym "nie cichnieciu" chodzi o to ze za pomoca tresholda w tym trybie mozna wykopac kolor praktycznie bez wskazan wyswietlacza i dziwieku.
Po prostu treshold minimalnie "peka" nad takimi sygnalami.
Sygnaly od smieci nie zaprzataja uwagi dla tego ze "daja" bardzo charakterystyczne tony.
Niby nic nowego, ale zauwazylem ze w np. X70 dziala to troche inaczej.
Poza tym, prosze pamietac ze w teorii to nic (praktycznie) nowego,jednak w praktyce daje duzo do myslenia.
pozdrawiam
Tylko w praktyce "innosc" jest zdecydowanie bardziej odczuwalna w Quattro.
W tym "nie cichnieciu" chodzi o to ze za pomoca tresholda w tym trybie mozna wykopac kolor praktycznie bez wskazan wyswietlacza i dziwieku.
Po prostu treshold minimalnie "peka" nad takimi sygnalami.
Sygnaly od smieci nie zaprzataja uwagi dla tego ze "daja" bardzo charakterystyczne tony.
Niby nic nowego, ale zauwazylem ze w np. X70 dziala to troche inaczej.
Poza tym, prosze pamietac ze w teorii to nic (praktycznie) nowego,jednak w praktyce daje duzo do myslenia.
pozdrawiam
Widzę, że dogłębnie poznałeś swój wykrywacz, a to jest najważniejsze i daje najlepsze wyniki, lepsze niż najlepszy wykrywacz. Tylko pogratulować! Wiadomo, praktyka często różni się od teorii. Tak czy owak zadowolenia z wykrywacza poszukiwał bym właśnie w jego poznaniu raczej niż jego wyjątkowych cechach
Najważniejsze to lubić swój sprzęt!