autor: focke190 » czw lut 21, 2008 8:24 pm
kupiłem go jako uszkodzonego na kablu i dopuki nie zrobiło sie chłodniej(około 5-0C) na dworze nic nie zauwarzyłem takiego.
W domu próbowałem ruszac kablem ale nie da sie osiągnąc tego efektu czasem przerywa ale rzadko.
Po wyjsciu na pole (chłód na dworze)po ok 30 min. po kazdym ruszeniu kabla odpowiada sygnałem i pasek na wyswietlaczu skacze na 12 a zasieg ogranicza sie to metali po wierzchu lub góra 5 cm pod ziemią .Jak na dworze było np.20 C nie miał takich objawów albo były one rzadkie .Wystarczyło nastawic ponownie do gruntu i działał dobrze.Po spadku temperatur juz stał sie niestabilny i nic nie dają ponowne nastawienia do gruntu ...lekki ruch kablem i znowu wszystko wraca(pasek skaczący na 12 i zasieg po wierzchu) Nie znam sie na tym ale podejrzewam ze chłód spowodowął skurczenie sie gumowej izolacji i jezeli śą przerwy na ekranowaniu kabla to one wtedy mają wiekszy wpływ na działanie wykrywacza.Jezeli jest tam uszkodzenie ekranowania kabla takie jak widziałem na prezentowanym przez pana tutaj temacie to całkiem mozliwe ze dopiero skurczenie sie izolacji powoduje zetkniecie sie kabli w miejcu uszkodzenia ekranu.
pozdrawiam