Pisz jeśli masz kłopot w opanowaniu wykrywacza, nie rozumiesz jego zachowania, poszukujesz instrukcji obsługi
autor: marmor » pt mar 02, 2007 11:34 pm
Witam.
Pospacerowałem kilka dni z X-terrą 70 i mam w związku z tym parę pytań.
1) czy w czasie używania pinpointu cewka powinna być nad ziemią czy może dotykać gruntu ? (gdy cewka jest nad ziemią na wyświetlaczu mam np. 26 w miarę stałe a po położeniu cewki na ziemi pojawia się -8 ).
2) czy bardziej wiarygodne jest wskazanie wyświetlacza w czasie przemiatania czy po włączeniu pinpointa ?
3) w czasie przemiatania otrzymuję sygnały akustyczne pomimo braku wskazań wyświetlacza (--) (na wyciętych segmentach). Czy tak być powinno ?
Pozdrawiam.
-
marmor
-
autor: Pikador » wt mar 06, 2007 11:02 am
Witam
1) czy w czasie używania pinpointu cewka powinna być nad ziemią czy może dotykać gruntu ? (gdy cewka jest nad ziemią na wyświetlaczu mam np. 26 w miarę stałe a po położeniu cewki na ziemi pojawia się -8 ).
Powinna być nad ziemią jak najniżej
2) czy bardziej wiarygodne jest wskazanie wyświetlacza w czasie przemiatania czy po włączeniu pinpointa ?
W PP jest dokładniejsze wskazanie (przy przemiataniu są różne odczyty z tytułu zachaczania brzegiem cewki) można jeszcze zrobić tak: namierzyć PP i jak wiemy gdzie fant leży - przemiatamy małymi ruchami dokładnie środkiem cewki.
3) w czasie przemiatania otrzymuję sygnały akustyczne pomimo braku wskazań wyświetlacza (--) (na wyciętych segmentach). Czy tak być powinno ?
Tak zdarza się gdy metal odzywa się na pograniczu ustawionych dyskryminacji i próbuje się przebijać właśnie przez układ dyskryminacji.
Pozdrawiam
-
Pikador
-
Wróć do Obsługa wykrywacza