Jakieś słuchawki douszne do Tesoro ?

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
Blender

Jakieś słuchawki douszne do Tesoro ?

Post autor: Blender »

Witam
Czy ktoś używa słuchawek dousznych (czy jak to się poprawnie nazywa) z regulacją głośności i dobrze działających z Tesoro ? Jeśli tak, to proszę o podanie pełnej nazwy, lub gdzie ewentualnie można je nabyć. Ja mam w domu dwie pary takich słuchawek różnych firm i niestety żadne nie działają poprawnie tj. można dźwięk zupełnie wyciszyć, a potem jest przeskok i jest bardzo głośno, tak że nie da się słuchać.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najlepsze są profesjonalne słuchawki do wykrywaczy, ale kogo dziś w Polsce na nie stać ? Obecnie używam z Tejonem wynalazków zbliżonych do HD3030, ale w zeszłym sezonie używałem X-Terrki, w której była regulacja z poziomu wykrywacza i można było stosować w zasadzie dowolne słuchawki. A że się zimno zrobiło to fajnie by było wsadzić słuchawki do uszu i założyć czapkę.
Pozdrawiam i czekam na pomoc :pa
ProScan
Właściciel

Re: Jakieś słuchawki douszne do Tesoro ?

Post autor: ProScan »

Słuchawki douszne, to takie, które wkłada się się do ucha.

HD 3030 to chiński badziew z hipermarketu za 30zł i zapewne są zepsute, skoro następuje taki przeskok.

Pod czapkę wejdą też słuchawki, których pałąk kładzie się na szyi.

Może ktoś z czytających będzie miał jakieś konkretne wskazanie.

:pa

proscan
beaviso

Post autor: beaviso »

Może nie do końca odpowiedź na temat, ale ostatnio w końcu kupiłem słuchawki, bo przez parę lat moje weekendowe poszukiwania odbywały się bez nich, co z perspektywy ostatnich doświadczeń wydaje się błędem.
Nie było mnie stać na profesjonalne słuchawki do wykrywki za 300-400 zł, więc szukałem czegoś innego na rynku, zdecydowanie bardziej przystępnego. Znalazłem słuchawki KOSS UR-29 za 110 zł - z klasycznymi muszlami - i nosiłem je na czapkę, więc nie widzę potrzeby stosowania słuchawek dousznych. Zaletą jest niewątpliwie regulacja głośności (potencjometr suwakowy 30 cm od słuchawek), kabel wyrastający tylko z jednej muszli, no i rzadko spotykana wśród komercyjnych wyrobów impedancja 100 Ohm - podobno zalecana właśnie dla Tesoraków. Moje obawy o wygłuszenie otoczenia były bezpodstawne, raczej nikt Cię w tych słuchawkach od tyłu w lesie nie podejdzie ;) Wadą jest kabel nie-spiralny, ale przynajmniej jest długi i gruby. Słuchawek ze spiralnym kablem znaleźć nie mogłem. Mechanicznie słuchawki wyglądają na takie sobie, ale na weekendowe szukanie chyba wystarczą. W uszy było mi wystarczająco ciepło, a muszle mogą przecież zachodzić na czapkę, więc po co szukać "dousznych"? :)

M.
ProScan
Właściciel

Nie było mnie stać na profesjonalne słuchawki do wykrywki za 300-400 zł,

Te "profesjonalne" słuchawki to samoróbki z nauszników przeciwhałasowych, a ich brak stanowi pretekst by uzasadnić nie osiąganie podawanych przez dystrybutora pewnego sprzętu zasięgów.

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1523

Ja używam słuchawek dousznych, więc rozumiem kolegę...

proscan
Blender

Chyba trochę źle to napisałem. Więc tak:
słuchawki których aktualnie używam to coś pomiędzy HD3030 a słuchawkami do komputera i działają ok tyle, że już się rozpadają i trzeba je czymś zastąpić. Jako, że mam w domu dwie pary słuchawek dousznych z regulacją głośności dobrych firm, które z innymi urządzeniami działają jak należy, myślałem że po podłączeniu do Tejona będzie tak samo, a tu "zonk". Dlatego doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kupować trzeciej pary słuchawek dousznych jeśli i te mają nie działać. Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje ?
A słuchawki douszne to świetna sprawa - w zimę bez problemów pod czapkę, a latem nie pocą się uszy.
Dzięki beaviso za przykład działających. Wyglądają na typowo domowe, ale jeśli jakość dźwięku jest dobra i nie będzie innych propozycji to zakupie sobie to cudo.
Pozdrawiam :pa
lechowiec

Post autor: lechowiec »

Ją kupiłem słuchawki z pałąkiem na szyję firmy creative. Trzymają się pewnie, mogę założyć czapkę, dźwięk jest bardzo dobry. Dorobiłem do tego przystawkę z kablem spiralnym, którą przypinam do tylnej kieszeni spodni i służy ona do regulacji głośności. Ponadto kabel od słuchawek mam nieruchomy pod kurtką i nie narażam go na złamanie. Można do tego przyczepić też słuchawki douszne ale po pierwsze szkoda trochę słuchu, bo dynamika dźwięku z wykrywacza jest bardzo wysoka. Po drugie łatwo takie słuchawki wyrwać z ucha, przy ruchach głową już są problemy a sprzęt ma po pierwsze nie przeszkadzać w terenie. Douszne słuchawki były dla mnie dobre do słuchania muzyki w czasie jazdy autobusem. Praca z wykrywaczem wymaga jednak sporej aktywności.
ProScan
Właściciel

może nie do końca na temat, ale poczytać warto: http://nvision.pl/Wielkie-porownanie-sl ... tails.html

proscan
maniutek1

Post autor: maniutek1 »

Ja myślałem o takich słuchaweczkach... Niestaty nie mogłem znaleźć takich z dluższym kabelkiem.. Żeby choć 1.5 m miał...
Blender

Dzięki wszystkim za pomoc :)
Kolego lechowiec napisz coś więcej o tej swojej "przedłużce", bo chyba będzie to najlepszy patent. Szczególnie interesuje mnie jaki potencjometr zamontowałeś ? Może jakieś foto ? Pozdrawiam :pa
Blender

Ok, zdjęcia już znalazłem:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... 0015#10015
Fajny patent, a z braku znajomości elektroniki zapytam: po co dwa potencjometry i przełącznik ?
Pozdrawiam :pa
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

Ja mam pytanie odnośnie impedancji w słuchawkach,znalazłem takie które maja 16 ohmów jak się nie myle i takie co mają 150 ohmów.Na czym bedzie polegać różnica w jednych i drugich bo nie wiem.I co to łopatologicznie ta impedancja,dużo sie mówi a jednak mało co wiadomo.
ProScan
Właściciel

viewtopic.php?t=235

I co to łopatologicznie ta impedancja,dużo się mówi a jednak mało co wiadomo.

No właśnie. Nikt nie wie co to, a każdy przerzuca się ile powinna wynosić.

Impedancja to trywializując opór stawiany prądowi zmiennemu. Cześć tej impedancji powoduje wydzielanie ciepła (ta część nazywa się rezystancją czynną), a część tylko spadek napięcia i przesunięcie fazowe (to jest reaktancja). Większość podawanej impedancji słuchawek stanowi rezystancja bierna.

proscan
lechowiec

Post autor: lechowiec »

Blender pisze:Dzięki wszystkim za pomoc :)
Kolego lechowiec napisz coś więcej o tej swojej "przedłużce", bo chyba będzie to najlepszy patent. Szczególnie interesuje mnie jaki potencjometr zamontowałeś ? Może jakieś foto ? Pozdrawiam :pa

Patent domowej roboty, trochę ewoluował zanim wnętrze osiągnęło obecny stan. Założenia były trochę inne ale praktyka wskazała właściwą drogę rozwoju.

Przełącznik służy do zmiany trybu na taki, w którym w każdej słuchawce można regulować głośność osobno. Wtedy aktywne są dwa potencjometry. W trybie używanym na co dzień aktywny jest tylko jeden potencjometr, który reguluje głośność w obu słuchawkach jednocześnie. Urządzenie obsłuży każde słuchawki z jackiem 3,5 mm, kabelek masz nieruchomy pod ubraniem i nic mu nie grozi. Urządzenie wpinasz w tylną kieszeń spodni lub do paska, a komunikację z wykrywaczem zapewnia na razie kabel spiralny od telefonu :) . Do tego podłączam słuchawki Creative z pałąkiem na szyję i w zasadzie nic lepszego mi nie potrzeba.
ODPOWIEDZ