Tesoro Vaquero - potencjometr wieloobrotowy.

Osobny dział poświęcony konkretnym podzespołom, które wymagają wymiany.
ODPOWIEDZ
faazer

Tesoro Vaquero - potencjometr wieloobrotowy.

Post autor: faazer »

Witam.
Kupiłem jakiś czas temu używanego Tesoraka i teraz zauważyłem że potencjometr ma luz, tak jakby się wyrobił. Podczas strojenia do gruntu czasem przerywa.
Można zamówić taki potencjometr? Ile kosztuje? Ew. jakiś zamiennik?

A tak przy okazji, czy wykrywacz może stracić swoje parametry? Bo jak go kupiłem robiłem testy w powietrzu i porównywałem je z tymi zamieszczonymi w necie. Wyniki były jakby troche słabsze.

Pozdrawiam.
ProScan
Właściciel

Re: Tesoro Vaquero - potencjometr wieloobrotowy.

Post autor: ProScan »

O części do Tesoro proszę pytać dealera. Ja nie dysponuję.

Zamienniki można dostać w sklepach wysyłkowych, ale nie wiem czy wymiarami będą pasować, bo zwykle są dwa razy grubsze niż oryginał. Moim skromnym zdaniem uszkodzenie tego potencjometru jest mało prawdopodobne.

Wykrywacz może ulec rozstrojeniu i przez to mieć inne parametry niż powinien, ale w tym przypadku podejrzewam, że: a) nastawy były inne b) zasięgi podawała osoba, która miała materialny interes, żeby zawyżać podawane zasięgi.

:pa

proscan
beaviso

Post autor: beaviso »

W jakim sensie "przerywa"? A może po prostu potencjometr jest słabo dokręcony do panelu i ma wyczuwalny luz?

Informacyjnie powiem Tobie dla uspokojenia, że Cibola mojej dziewczyny, po pełnych 4 latach od zakupu i użytkowaniu weekendowym, choć wizualnie mocno już zmęczona, to trzymała zasięgi praktycznie identyczne co do centymetra z fabrycznie nowym Vaquero (air testy na kolorowych przedmiotach) - w niczym mu nie ustępując. Stary i nowy tesorak były porównywane równocześnie, ze starannością o zrównanie nastaw czułości i progu, z przekładaniem tej samej baterii.

M.
faazer

Potencjometr jest dobrze przykręcony.
Luz ma trzpień. Minimalnie na boki. Jak go przechyle w bok to zanika sygnał. Po prostu wygląda to jak by się on "wyrobił"
KrisssK

Post autor: KrisssK »

Nie wiem jakie są oryginalnie te potki w wykrywaczach Tesoro ale czy tego typuteż będzie za gruby?

http://www.multielektronik.pl/wieloobro ... ol-94.html
faazer

Wielkościowo byłby dobry. Ale widze że jest on 10-cio obrotowy a ten w moim wykrywaczu 3,5 orotowy. Nie wiem czy to dobrze, czy tak może być. Właściwie to wolałbym żeby był tylko jedno obrotowy. Strojenie byłoby szybsze, ale pewnie nie tak precyzyjne.
Czy ktos zmieniał taki potencjometr na inny (z inną ilością obrotów) u siebie? Czy ma to sens i działa poprawnie?
ProScan
Właściciel

Sens to ma - myślę - gdyż z tych 3,5 obrotów w praktyce tylko 0,5 obrotu jest wykorzystywane. W "czarnych" Tejonach tak właśnie jest zrobione, że potencjometr jest jednoobrotowy.

proscan

PS

Dzięki Kris za link. Ja widywałem tylko takie:

Obrazek
faazer

Zgadza się. Ale jeśli jednoobrotowy to wówczas, jeżeli ma taki sam zakres co wieloobrotowy, przy niewielkim już obrocie będzie duży przeskok.
Chyba żeby wstawić potencjometr wykożystujący część tylko zakresu wieloobrotowego.

Dla uproszczenia (nie znam się za bardzo na elektronice):
Dajmy na to że wieloobrotowy ma zakres 1 - 10. Przy ustawianiu gruntu wykorzystuje tylko zakres z przedziału 4 - 6.
Jeśli jednoobrotowy bedzie miał również zakres 1 - 10 to trudniej będzie ustawić, bo przy niewielkim odrocie będzie duży przeskok. Przy przypadkowym przsunięciu pokrętła szybko go rozstroimy.
Dlatego przydał by się potencjometr jednoobrotowy posiadający zakres 4 - 6. Wtedy byłoby dobrze. Nie wiem czy są takie.

Dlatego chyba byłby nawet lepszym potencjometr 10-cio obrotowy. Dokładniejszy i niewielki jego ruch nie spowoduje przestrojenia.
Tak myśle...
beaviso

Post autor: beaviso »

Zgadzam się z Faazer'em. Nie wyobrażam sobie pota 1-obrotowego przy takiej czułości, bez znaczącego obcięcia zakresu. Rozdzielczość regulacji byłaby stanowczo za mała. A polowe modyfikacje Ciboli wykorzystują potencjometr 10-obrotowy, właśnie po to, by zapewnić precyzyjną regulację bez konieczności stosowania aptekarskiego podejścia.
Myślę też, że wspomniane przez Proscana wykorzystywanie w praktyce zaledwie 0.5 obrotu fabrycznego potencjometru to przesadzona (za niska) wartość, ale 1 obrót odpowiada już większości przypadków w Polsce.

M.
ProScan
Właściciel

Zgadzam się z grubsza Panowie z tym co piszecie i nie widzę tutaj sporu.

Ja nawet nie znam wartości tego potencjometru, więc nie wiem co tutaj konkretnego zaproponować. Najlepiej zerknąć do Tejona PRO i zobaczyć co tam jest włożone (a to wersja na grunty europejskie).

proscan
faazer

Tylko skąd wziąć Tejona Pro? :) Może ktoś z forumowiczów ma i mógłby zobaczyć?
W Vequero symbol potencjometru GB to : BOURNS , 3856A-282-503AL ,
50K 0617X .
bingo

Post autor: bingo »

Cześć.
Posiadam Tejona Pro i jutro popatrzę na wartość tego potencjometa Pro publico bono :D
bingo

Post autor: bingo »

Witam.
Potencjometr gruntu w czarnym Tejonie ma wartoćś 50kilo.
Pełne oznaczenie:
3856A-282-503A
50K 0405X
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b46 ... c99c2.html

Marek
ProScan
Właściciel

Toż to dokładnie taki sam jak podał Faazer (?)

:?:

proscan
ODPOWIEDZ