cewka Detech SEF 10X12
cewka Detech SEF 10X12
Witam,
Może ktoś z własnego doświadczenia może mi powiedzieć, czy zamieniając standardową cewke slimline na wspomniana w temacie cewkę detecha, mój minelab quattro bedzie szybciej reagował w średnio zaśmieconym terenie i będzie bardziej stabilny?
Może ktoś z własnego doświadczenia może mi powiedzieć, czy zamieniając standardową cewke slimline na wspomniana w temacie cewkę detecha, mój minelab quattro bedzie szybciej reagował w średnio zaśmieconym terenie i będzie bardziej stabilny?
Re: cewka Detech SEF 10X12
Cewka nie zmienia parametrów filtrów zastosowanych w wykrywaczu. To odpowiedź na pierwsze pytanie.
A na drugie jest takie: sondy o dużej powierzchni są bardziej podatne na zewnętrzne zakłócenia.
proscan
A na drugie jest takie: sondy o dużej powierzchni są bardziej podatne na zewnętrzne zakłócenia.
proscan
To czyli kupując tą cewkę wyrzucę pieniądze w błoto i nic nie zmienię w pracy wykrywacza
Posiadam snajperkę firmy detech 4,5x7 i jestem zaskoczony jej stabilnością i szybkością reakcji na przedmiot, czułość ustawiam na max i biegam na poletkach dość mocno zaśmieconych, gdzie ze standardową jestem bez szans. I tak sobię pomyslałem, ze jak kupie cewke 10x12tej firmy sprzęt bedzie podobnie się zachowywał.
Dzieki
Posiadam snajperkę firmy detech 4,5x7 i jestem zaskoczony jej stabilnością i szybkością reakcji na przedmiot, czułość ustawiam na max i biegam na poletkach dość mocno zaśmieconych, gdzie ze standardową jestem bez szans. I tak sobię pomyslałem, ze jak kupie cewke 10x12tej firmy sprzęt bedzie podobnie się zachowywał.
Dzieki

Zyska się nieznacznie na zasięgu (o ile nie trzeba będzie redukować czułości).
Mniejsze sondy są stabilniejsze z definicji, stąd zapewne wynika zadowolenie z mniejszej sondy. To nie zasługa producenta, a fizyki.
Pamiętać też należy, że czasami dwie identyczne sondy mogą się inaczej zachowywać, bo mogą mieć różne parametry (są strojone ręcznie, więc już opuszczając fabrykę mogą się różnić).
proscan
Mniejsze sondy są stabilniejsze z definicji, stąd zapewne wynika zadowolenie z mniejszej sondy. To nie zasługa producenta, a fizyki.
Pamiętać też należy, że czasami dwie identyczne sondy mogą się inaczej zachowywać, bo mogą mieć różne parametry (są strojone ręcznie, więc już opuszczając fabrykę mogą się różnić).
proscan
-
marcinch1979
nie sluchaj Proscana, moze i sie troche zna na wykrywaczach
, ale w tym wypadku sie z nim nie zgodze, slimline - najbardziej niestabilna cewka jaka mozna miec przy minelabie, nie dorowna SEF, 12x10 (pomimo rozmiaru) jest rownie stabilna, jesli nie stabilniejsza od snajperki detecha o ktorej wspominales
Miałem takie niestabilne Slimliny u siebie. Były wadliwe. Tyle że ich problem objawiał się dopiero w kontakcie z roślinnością. Podobno cała pierwsza partia taka była.
Ale mówimy tutaj o sprawnych sondach, a nie zepsutych.
Duża sonda na pewno będzie bardziej niestabilna od małej.
Nie słuchaj Marcina
chyba, że Twoja sonda należy do tych zepsutych.
proscan
Z moją cewką jest problem nie z roślinnością(tu jest spokojna) tylko w momencie gdy znajdzie się odrobina żelaznych śmieci jest masa wówczas w słuchawkach dźwięków nie do przerobienia przez mój mózg
Już nie wspomnę, że stoję w jednym miejscu i macham aż się uspokoi i poinformuje, ze mam pod cewką żelazo
Tuż przed śniegami i mrozem, chodziłem ze 3 godzinki(za krótko)z większym ,,motylkiem,, niż ten o który pytam, i miałem wrażenie, że moj quattro jest spokojniejszy i szybciej reaguje na fanta. No i właśnie nie wiem czy to było złudzenie a może teren był dość czysty
Szukam osób które używają tych cewek i podzielą się wszelkimi info. Nie chcę wtopić 650zł.
Tuż przed śniegami i mrozem, chodziłem ze 3 godzinki(za krótko)z większym ,,motylkiem,, niż ten o który pytam, i miałem wrażenie, że moj quattro jest spokojniejszy i szybciej reaguje na fanta. No i właśnie nie wiem czy to było złudzenie a może teren był dość czysty
Moją opinię znasz. Marcina też. Przydałoby się więcej głosów, by statystyka była lepsza.
Ale najlepiej samemu pożyczyć i porównać na spokojnie i metodycznie.
proscan
Ale najlepiej samemu pożyczyć i porównać na spokojnie i metodycznie.
proscan
Przez zimę będę zbierał kaskę, może ktoś się jeszcze odezwie.
Pożyczając cewkę to i tak na wiele sobie nie pozwolę z racji pogody dość brutalnej jak dla mnie
Pożyczając cewkę to i tak na wiele sobie nie pozwolę z racji pogody dość brutalnej jak dla mnie

Też wydaje mi się że z motylem quattro jest bardziej stonowane niż ze standardową sodą. Ciekawe czy kosztem czułości? Czy to raczej masowa halucynacja? 
marcinch1979 pisze: slimline - najbardziej niestabilna cewka jaka mozna miec przy minelabie, nie dorowna SEF, 12x10 (pomimo rozmiaru) jest rownie stabilna, jesli nie stabilniejsza od snajperki detecha o ktorej wspominales
marcinch1979 wnioskuję, że miałeś osobiście do czynienia z tymi cewkami. Prosze o więcej spostrzeżeń, uwag co do tej cewki 10x12

-
marcinch1979
12x10" SEF'a porownywac mozna do 11" PRO Coil (taka jak idzie z Etracem i SE Pro), jedyna roznica to waga. Slim w miare stabilnie zachowaywal sie do max 21 gora 24, z SEF 24 -26/28, co do zasiegu glebsze cele kopalem z SEF, ale nie sugerowalbym sie tym. Jesli myslisz o zamianie, ja napisalbym, ze warto - nawet bym sie nie zastanawial.
W końcu jestem szczęśliwym posiadaczem cewki 10x12 detecha. Po krótki testach stwierdzam wyraźną poprawę w stabilności i co najważniejsze reakcja na cel w porównaniu z wcześniejszą slimline jest dużo lepsza. 100% zadowolenia. Ceweczkę kupiłem z Bułgarii nową, z przesyłką wyniosła mnie taniej jak w sklepie w Warszawie 
Można prosić o linka do tego sklepu?
proscan
proscan
-
terenowiec69