Tesoro DeLeon Cortez czy to uszkodzenie?

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
ODPOWIEDZ
dino73

Tesoro DeLeon Cortez czy to uszkodzenie?

Post autor: dino73 »

Witam serdecznie zakupiłem używanego deleona i przy lekkim potrząsaniu już się wzbudza jest tak jak nim sie gwałtownie tak jakby kręci w lewo i prawo ,tak samo przy lekkim nacisku na cewkę,czy to normalne?czy ten sprzęt jest tak czuły czy to uszkodzenie?,podaje link do mojego filmiku jak się zachowuje wykrywacz.
http://www.youtube.com/watch?v=XtWsig_4cXU
ProScan
Właściciel

Re: Tesoro DeLeon Cortez czy to uszkodzenie?

Post autor: ProScan »

Wyginanie sondy może spowodować taki efekt w każdym wykrywaczu.

Faktem jest, że sondy Tesoro są chyba najbardziej płaskie (nie licząc sondy 10" cali Bounty Hunter), a przez to wiotkie. Właśnie ta wiotkość przy machaniu może powodować, że silne naprężenia przy potrząsaniu (tworzy się dźwignia z wysięgnika napierająca na uszy wykrywacza – nawet kiedyś ktoś tutaj na forum pokazywał wyrwane z korzeniami uszy w sondzie Tesoro) wywołają dodatkowe sygnały.

Czego można spróbować:

- założyć osłonę (zdaje się że jej nie ma) by usztywnić sondę;
- nawinąć kabel na wysięgnik; ( http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=493 )
- zmniejszyć czułość;
- usunąć metalową śrubę mocującą wysięgnik (o ile taka jest);
- nie potrząsać ani nie wyginać (to nie są normalne warunki pracy);
- sprawdzić na innej sondzie;
- popytać innych użytkowników Tesoro, czy też to obserwują (może tutaj się ktoś odezwie).

:pa

proscan
deicide

Post autor: deicide »

Wspomniane "zjawisko" nie występuje w Tejonie, zarówno z coil coverem, jak i bez niego. Cewka nie przeżyła może ostatnio bliskiego spotkania z kamieniem czy drzewem? Choć to pytanie z pewnością należałoby zadać poprzedniemu właścicielowi. Tak by the way, mam nadzieję, że filmik nie przedstawia typowego dnia z życia Twojej sondy... :lol:
ProScan
Właściciel

Dzięki za info.

Prosimy teraz Dino73 aby odniósł się do moich uwag i podał nam swoje nastawy (czułość, dyskryminacja).

W uzupełnieniu: DeLeon Dina i kamienie magnetyczne

(mamy info, że wykrywacz idzie do serwisu - czy przed przestrajaniem nie było tego problemu?).
Cewka nie przeżyła może ostatnio bliskiego spotkania z kamieniem czy drzewem? Choć to pytanie z pewnością należałoby zadać poprzedniemu właścicielowi.
Tutaj mamy info gdzie Dino kupił swój sprzęt #-o :

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=654814

Jakie dostałeś warunki gwarancji?

Wygląda, że po zakupie Fishera 1225, to Twój kolejny niewypał.

proscan
Ostatnio zmieniony śr lip 15, 2009 9:23 am przez ProScan, łącznie zmieniany 2 razy.
dino73

a więc tak sonda ma osłonkę,
śruba mocująca jest plastikowa,
w normalnym szukaniu raczej nie ma tego zjawiska chyba że przy nagłym ruchu lub uderzeniu w kamień itp.
po prostu może jestem przeczulony i porównuje go przez pryzmat ace z którym chodziłem dwa lata,
jeszcze dwie rzeczy które zauważyłem :
wykrywacz pomimo ustawionej dyskryminacji przedmioty większe żelazne sygnalizuje dźwiękiem ale wykrywacz poprawnie na wyświetlaczu identyfikuje że jest to stal .
reaguje na kamienie bazaltowe(łupek)którego jest u mnie pełno mieszkam na przedgórzu sudeckim(ace nie reagował na bazalt)
ProScan
Właściciel

w normalnym szukaniu raczej nie ma tego zjawiska chyba że przy nagłym ruchu lub uderzeniu w kamień itp.
Tak i ja sądziłem - ale Deicide napisał, ze jest inaczej.
po prostu może jestem przeczulony i porównuje go przez pryzmat ace z którym chodziłem dwa lata,
ACE to jeden z najlepszych wykrywaczy na rynku w klasie do 1500zł i trudno coś wyraźnie lepszego znaleźć za taką cenę.

A jak z czułościami? Wg moich obserwacji w trybie dyskryminacji ACE ma większe zasięgi od Deleona nawet na mniejszej sondzie (standard deleon to 9x8 cali, a ACE 6x9).
wykrywacz pomimo ustawionej dyskryminacji przedmioty większe żelazne sygnalizuje dźwiękiem ale wykrywacz poprawnie na wyświetlaczu identyfikuje że jest to stal .
To raczej cecha każdego wykrywacza z identyfikacją (problem z rozpoznawaniem dużego żelaza).
reaguje na kamienie bazaltowe(łupek)którego jest u mnie pełno mieszkam na przedgórzu sudeckim(ace nie reagował na bazalt)
Też się może zdarzyć, jeśli wykrywacz nie ma regulatora strojenia do gruntu wyciągniętego na zewnątrz.

proscan
dino73

co do porównania zasięgów mogę być jeszcze mało obiektywny bo mało z deleonem chodziłem,ale jest raczej głębszy,z ace drobne przedmioty wyciągałem przeważnie na pół sztychu,z deleonem zdarzyło mi się kilka drobiazgów wyjąć dużo głębiej ponad z sztych i jeszcze trochę .
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam,
Mam taki problem. Posiadam wykrywacz metali Tesoro Cortes. Sprawa wygląda następująco. Wykrywacz kupiłem jako uzywany. Posiadam go około 2 lat. Niedawno dokupiłem do wyżej wymienionego modelu większą sondę - firmy Detech SEF 38 na 38 cm, sonda typu "motyl". Problem tkwi w tym, że wykrywacz nie jest stabilny. A mianowicie dokładniej mówiąc. Jak się nim trzęsie, lub idzie szybszym krokiem to się wzbudza i piszczy oraz pokazuje różne wskazania na wyświetlaczu. Na standardowej cewce, oryginalnej tesoro ten problem też był, ale w mniejszym stopniu. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy trzeba to jakoś zestroić lub może mój model ma coś uszkodzone ?????? Czekam na Państwa rzetelną i zarazem profesjonalną odpowiedź. Z góry dziękuję.
ProScan
Właściciel

Proszę zapoznać się z odpowiedzią powyżej i ustosunkować to tego co zostało napisane.

Dodam, że duża sonda ma większy zasięg i może po prostu "chwytać" metalowy wysięgnik.

Czy winna jest sonda czy elektronika łatwo się przekonać potrząsając sondą po zdjęciu z wysięgnika (eliminujemy sam wysięgnik i przenoszenie drgań na elektronikę). Próbę należy robić na otwartej przestrzeni.

proscan
Zapytanie_email

Post autor: Zapytanie_email »

Witam po raz kolejny. A więc zrobiłem test jak Pan mówił. Zdjąłem metalowy środkowy wysięgnik podłączyłem sonde SEF DETECH (t. Cortes) i zacząłem potrząsać sondą. Wykrywacz wzbudzał się tak samo. Sondą poruszałem szybkimi ruchami na boki oraz drgania góra i dół i detektor wzbudzał się tak samo, piszczał itd. Następnie założyłem oryginalną sondę tesoro, standardową i zrobiłem tak samo. Wynik był taki sam. Tak samo ragował jak na sondzie Detech SEF, również się wzbudzał i popiskiwał. Ten problem występuje tylko przy szybkich ruchach sondą na boki i jak się trzęsie góra i dół. Np. gdy się idzie z wykrywaczem szybszym krokiem i nawet sonda jest podniesiona wysoko nad ziemią to detektor zaczyna się wzbudzać i piszcześ i pokazywać różne wskazania na wyświetlaczu. Ten problem jest na oryginalnej cewce oraz na cewce Detech SEF. A więc na to wychodzi, że musi cos raczej być uszkodzone z elektroniką ???? lub sam nie wiem co....Czy mogą Państwo coś doradzić w tej sprawie. Czekam na info. Pozdrawiam Serdecznie,
ProScan
Właściciel

Może faktycznie odłączył się jakiś drucik w środku...

Trudno powiedzieć. Bardziej jednak stawiałbym na to, że uszkodzone są obie sondy, albo że test był wykonany w złych warunkach.

Może czyta ten wątek jakiś użytkownik w/w wykrywaczy i się wypowie ?

Przydałoby się zrobić podobne sprawdzenie na innym wykrywaczu (z tymi sondami).

proscan
ODPOWIEDZ