Orzelek - kilka pytan

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
derick

Orzelek - kilka pytan

Post autor: derick »

Pozdrawiam
Kupilem Eagla i mam kilka pytan.
1.
Na wyswietlacu (backlight) nie pracuje.Szukalem na forach angielskich i zdobilem jakies informacje.Po wlazeniu nie ma (silent hum) rucha v elektronice i mysle ze jakis komponet na PCB odpalil sie.V tej chvili nemam schemy i jak jest to mozliwe prosze o rade Proscana,ktory komponet zamienic.Tez nie znam ci wyswietlac z XLT jest do zamiany z Eagle.Mysle ze nowy czarny ma lepsy kontrast jak originalny nebiesky.

2.
Akumulator jest "cieski" i tylko jeden.Pracuje 6-7 godzin.Myslalem zrobic male akku 4x2500 mah na klipsu do szybkej zamiany.I caly Orzel nie bendzie tak cieski. Ci jest to dobry pomysl?

3
Widzalem ze Proscan zaklada ferryt na kabel od cewke.Jest to tylko na uruchomenia
elektronicne?Komorka i tak,lub stabilnej pracy wykrywky?

Sorry za jenzyk,jestem zo Slowacii
Dzienky
ProScan
Właściciel

Re: Orzelek - kilka pytan

Post autor: ProScan »

Witam !

Czy jest to Spectrum Eagle ?

Jeśli nie ma Backlight, to najprawdopodobniej uszkodzona jest folia elektroluminescencyjna. Czasami można kupić, a czasami wyjąć z innego wyświetlacza.

Wyświetlacz XLT nie pasuje do Spectrum. W Spectrum jest wyświetlacz znakowy 4 x 20, a w Spectrum graficzny 128x64.

Mnie nie podobają się pomysły z zakładaniem zewnętrznego zasilania. Można łatwo zepsuć wykrywacz. Lepiej kupić ogniwa (baterki) typu AA o pojemności nawet 2800mA i zakładać do zwykłego zasobnika: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=467

Ferryt jest zakładany w celu spełnienia norm kompatybilności elektromagnetycznej. Chodzi o to by sygnał z wykrywacza (np. processor clock) nie promieniował zakłóceń elektromagnetycznych. Nie ma to wpływu na pracę samego detektora.

Zdravim !

:pa

proscan

PS

Nie rozumiem tego zdania:
Po wlazeniu nie ma (silent hum) rucha v elektronice i mysle ze jakis komponet na PCB odpalil sie
Nie ma Thresholdu ? Coś się rusza wewnątrz pudełka ?
derick

Dzienky Proscan
jest to Eagle spectrum.Na forach citalem ze jak elektronika (backlight) jest OK, to po wlaczeniu sprzetu moz slyszac taki slaby cichy dzwiek (silent hum) z pudelka,i wtedy wyswietlacz (folia) jest uskodzona.V mojim przypadku dzwieka nie ma i problem powinen byc na PCB.Sprzet kupilem na ebay.uk i sprzedajnik twierdzi zie backlight nie robil od nowky.(1994)
Nowy zasobnik na ogniwa jest drogy,ale moze na ebay trafic caly stary pack do repasacii za roszadna cene.
Jestem elektro hobbist i mam jakies ferryty z laptopovych starych zasilacow.Moz ich ustawic bez lutowania,z taka specialna obudowa z plastiku na kabel.
pozdro
ProScan
Właściciel

To nie musi być do końca prawda. Wewnątrz jest transformator który faktycznie czasami piszczy, ale przy uszkodzeniu folii pisk może być bardzo słabo słyszalny lub wcale.

Najlepiej otworzyć pudełko z LCD i zmierzyć napięcie dla BACKLIGHT <>0. Powinno być kilkadziesięt V.

Zasobnik (puste pudełko) można kupić u mnie za 80zł (stan na dzień 2007.06.20).

Ferryt z laptopa można założyć, ale nie jest to takie ważne. W starym Spectrum lepiej wymienić kabel na nowy: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=31

Zdrawim,

proscan
derick

Niechcem uskodzyc pudelko wyswietlaca.Jak najlepiej ho otworyc?Jest zakrencone ci klejone?
Kabel na sonde jest nowy (cenky) zakladany v UK v tym roku.(jest fakturka)
ProScan
Właściciel

Pudełko jest złożone na wcisk (dwie połowy zatrzaskujuą się). Nie wiem jak to napisać po Słowacku :)

Nie jest klejone. Obie połówki mogą sie trzymać jeszcze na piance, która jest pod spodem pudełka.

Jestem zaskoczony, że Whites wymienia kable :shock:

Wolno zapytać ile to u nich kosztuje ?

proscan
derick

Otrzymalem "Service repair record" tam napisane ze "cable sensitive to touch,replaced cable" ale ceny niema.Tez zamiana repro,cam i jakis drobiazg.
Kupilem takze uzywana BM800 z oslone na ebay.us za 45 dolaruv s wysylke.(Do zamiany jak by nastali klopoty s cewke originalna.)
Jestem "busy" na weekend sprobuje otworyc wyswietlac
Dzienky
ProScan
Właściciel

Dziękuję - powodzenia.

proscan
derick

Dzisaj sprobowalem.Folia bez napiecia.Transistor 2N2222 jest OK.Pod transformatorem jest maly PCB.Jest tam jeden smd komponet koloru pomarancovego.Nie viem co to jest moze dioda lub kondensator.
Obrazek
Obrazek
To poradz,co moze byc plane.Jak nie uda se naprawyc,to zrobim jakis backlight na diodach lub bulbach.Mjesca w pudelku jest wiele.
Pozdro.
ProScan
Właściciel

Jest tam jeden smd komponet koloru pomarancovego.Nie viem co to jest moze dioda lub kondensator.
Nie wiem co to jest.

Na schemacie wykrywacza nie ma schematu inwertera (jest narysowany tylko moduł, włączany albo kluczowany tranzystorem).

Napięcie na wyjściu invertera prosze sprawdzać przy odłączonej folii !!

proscan
derick

Moz kupic modul inventora unyversalny na 5 volt.Sprobujem naprawyc stary,lub ustawim nowy.Bendziem probowac.
ProScan
Właściciel

Ja nadal uważam, że zepsuta jest folia.

proscan
derick

Pravda jest, folia zepsuta,invertor pracuje OK.Jest folia universalna do zamiany?
ProScan
Właściciel

8)

Tak - to nie pierwsza lokalizacja uszkodzenia na ogległość, ale chyba pierwsza międzynarodowa :lol:

Mam folę uniwersalną, ale nieco mniejszą niż oryginalna.

proscan
derick

Dzisaj zrobilem "nowy" battery pack.Orzelek ma troche miensa vage.
Pack originalny bardzo drogi i neekonomiczny.
Obrazek
Uskodzona folia ma okolo 150 ohm.Podaj prosze informacie o cene nowej.
Dzienky
ODPOWIEDZ