Minelab Explorer czy Fisher F75

Pisz jeśli masz na oku jakiś wykrywacz (np. na allegro - podaj link) lub nie wiesz na co się zdecydować. Im precyzyjniej sformułowane pytanie, tym precyzyjniejsza odpowiedź. Przed zadaniem pytania należy samemu odrobić zadanie domowe (zapoznać się z ofertami dealerów, skorzystać z wyszukiwarki, przeglądnąć inne fora itd).
ODPOWIEDZ
yas

Minelab Explorer czy Fisher F75

Post autor: yas »

Mam możliwość sprowadzenia detektora ze stanów, zawsze parę setek mniej , wiec chciałbym zainwestować w coś górnej półki. Padlo na te 2 wykrywacze, bo chodzę raczej na drobnice. Ktory z nich jest lepszy (stabilność pracy, zasięgi) - albo inaczej - ktory byście wybral ii dlaczego :)

pzodrawiam yas
ProScan
Właściciel

Re: Minelab Explorer czy Fisher F75

Post autor: ProScan »

Szeroka dyskusja na ten temat odbyła się tutaj:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1016

:pa

proscan

PS
Czy to Pan zarejestrował się jako prüff ? Po co takie sprawdzanie?
yas

tak to ja. przepraszam, przez moja glupote - nie doczytalem ze admin aktywuje konto, a nie przez link. wszedlem na poczte, nie bylo linka aktywujacego, wiec sie zarejestrowalem jeszcze raz coby sprawdzic, moze inną oczte podac... i odczytalem ten komunikat... :oops:

Czytałem tą wymianę zdań, lecz nie bardzo orientuję się jak bardzo różńią się między soba wykrywacze Minelab MP Quattro od Explorera. No tak , pod koniec tematu sie sprawa troszke wyjaśnia i dla mnie.

kopię raczej drobnice, początkująćy takze nie jestem - więc zgodnie z sugestiami w wątku podanym przez Pana wybiore chyba explorera.

pozdrawiam serdecznie
yas
Ostatnio zmieniony czw cze 26, 2008 11:48 am przez yas, łącznie zmieniany 1 raz.
ProScan
Właściciel

nie bardzo orientuję się jak bardzo różńią się między soba wykrywacze Minelab MP Quattro od Explorera.

Tutaj stosowne porównianie:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=1296

Poza tym w w/w wątku jest sporo o Explorerze, pomimo tytułu.

:pa

proscan
yas

Hmm jeszcze czytałem ciekawe zdania odnosnie tanszego (ale czy gordszego?) suverin'a GT??? czy ten sprzęt ustępuje Explorerowi i quattro??
ProScan
Właściciel

SiD

Post autor: SiD »

Szukałem zarówno Explorerem II jak Sovereignem GT. Jeśli chodzi o zasadę działania i możliwości detekcji to sprzęty są w zasadzie identyczne, zasadniczo różnią się głównie obsługą, czyli ekran vs jego brak, guziki vs pokrętła itd.

Explorer daje więcej możliwości regulacji i więcej informacji o fancie zalegującym w ziemi. Gt ma solidniejszą konstrukcję i jest prostszy w obsłudze.
Oba sprzęty mogą owocować podobnymi efektami, pod warunkiem, że ktoś dobrze się z nimi zapozna i przyzwyczai oraz polubi.

Mając jeden wykrywacz i fundusze wybrał bym Explorera, najlepiej SE, kupując wykrywacz jako 2 albo 3 z kolei do uzupełnienia wybrał bym raczej GT.
SiD

PS.
Przez drugi i trzeci z kolei nie maiłem na myśli kolejny wykrywacz w życiu danego poszukiwacza, tylko posiadanie kilku sprzętów jednocześnie, które uzupełniają się swoimi możliwościami.
yas

Potrzbuje jakiegos solidnego moneciaka. mam wykryke z trybem statycznym (bartek 4), po ktorym mam sypmpatie do gałek :). Chyba sie zdecyduje na Sovereign GT.

Pozdrawiam
SiD

Post autor: SiD »

I słusznie zrobisz moim zdaniem.
F75 to dobry wykrywacz uniwersalny, ale jeśli ktoś jest ukierunkowany tylko na kolorowe drobiazgi, to już nie jest tak dobrym wyborem, są po prostu lepsze sprzęty, jak choćby wymieniony GT.

Jednak po przesiadce możesz doznać szoku technologicznego. Nie zaszkodziło by, gdybyś miał możliwość wziąć ten wykrywacz do ręki przed zakupem.

Jednym słowem F75 jako uniwersalny - tak, jako moneciak - ja jestem na nie.
yas

Dziekuje bardzo za pomoc. Bartek 4 - jest wykrywaczem uniwersalnym (tryb statyczny i dynamiczny z dyskryminacją), chce kupic sprzet typowo na monety, takze wybór padl na Minelaba. Przelicze sianko i zobaczę czy wybiore sovereign gt czy explorera, bo sksoro osiągami sie nie róznią tylko ten wyświetlacz to nie robi mi to takiej różnicy, a słuch mam dobry :).

Pozdrawiam yas
egon3110

Post autor: egon3110 »

Masz racje SID co do fishera.
Jak kupilem f75,nosilem sie z zamieram sprzedazy minelaba qattro,jednak po kilku wypadach w teren stwierdzilem ze fisher jest gorszym wykrywaczem na kolor od minelaba.
Teraz na kolorek smigam z qattro,a na militarke z fisherem.
Szczerze mowiac zawiodlem sie troche na f75,ale no coz....skoro cos jest do wszystkiego.....
pozdrawiam
Witcher

Post autor: Witcher »

Jeszcze jakby nowa 11" byla w przystepnej cenie...
SZZ

Post autor: SZZ »

yas pisze:zobaczę czy wybiore sovereign gt czy explorera, bo skoro osiągami się nie róznią tylko ten wyświetlacz to nie robi mi to takiej różnicy, a słuch mam dobry :)

Z moich obserwacji wynika, że Explorer SE jest dużo głębszy od Sovereigna GT.
Pozdrawiam
terenowiec69

Post autor: terenowiec69 »

Głebszy od GT jest nawet quattro,miałem okazję porównać na żywca.
yas

Piszczalka juz na mnie czeka tylko ja musze wrocic z obczyzny i odebrac ja. opisze wrazenia i porownam mojego Sovereign GT z Explorerem SE kumpla po paru wypadach :).

Dzieki za wszystkie odpoweiedzi.
Pozdrawiam yas
ODPOWIEDZ