nie mogę uruchomić XLT

Pisz jeśli masz problem z zepsutym wykrywaczem, podejrzewasz że jest zepsuty, nie rozumiesz jego dziwnego zachowania itp.
husyta

nie mogę uruchomić XLT

Post autor: husyta »

Witam.
Mam kłopot ze swoim Whites'em XLT: nie mogę go uruchomić... jest całkiem "martwy" jakby baterii nie było (a są nowe), ale gdy wkładam zasobnik to ekran reaguje delikatnym mrugnięciem, czyli jak zawsze.
Ostatnio siedziałem z wykrywką w terenie i trochę mocno zmoczył nas deszcz. Umyłem go, 5 dni się suszył i koniec - od tego momentu nie da się uruchomić :cry:
Acha, jest jeszcze na gwarancji, kupiony w Warszawie.
Czy moge mieć jeszcze Jakąś Nadzieję?
Pozrawiam, Waldemar.
ProScan
Właściciel

Re: nie mogę uruchomić XLT

Post autor: ProScan »

Hmm - jeśli potwierdzi się, że wykrywacz padł ze względu na zalanie wodą, to gwarancja nie zostanie uznana.

Nic więcej nie jestem w stanie orzec, nie widząc sprzętu.

Przestrzegam przed otwieraniem wykrywacza. Właśnie mam u siebie taki wykrywacz (Explorer), który został otwarty celem wysuszenia. Połamane zostały piny od wyświetlacza #-o

Proszę odesłać do sprawdzenia i ewentualnej naprawy.

:pa

proscan
ProScan
Właściciel

Bez komentarza.

Sprzęt można odesłać bezpośrednio do mnie Proszę o kartę gwarancyjną lub jej kopię (tą wolę).*

I proszę jeszcze to przeczytać i uwzględnić: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=236

proscan

*UWAGA ZMIANA: Sprzęt na gwarancji prosze odsyłać do sprzedawcy.
Ostatnio zmieniony sob sie 09, 2008 7:24 am przez ProScan, łącznie zmieniany 1 raz.
ProScan
Właściciel

Tak dotarł. Na razie wiem, że problem leży w pudełku z wyświeltaczem.

I raczej nie jest to klawiatura.

proscan

PS
Ubawiłem się tym tekstem, o nieszczelnosci jako wadzie fabrycznej. XLT to nie wykrywacz podwodny. :)
husyta

no tak, to był skrót myślowy :oops: ... tak sobie myślałem że zabezpieczenie przd wilgocią powinien mieć, przecież to sprzęt terenowy i deszcz nie powinien byc groźny... ale skoro to wyświetlacz a nie elektronika to może nie deszcz winien...
Waldek.
ProScan
Właściciel

Wykrywacz już naprawiony. Problem był tam gdzie mówiłem. Szczegóły pozostawiam sobie. Do zapłaty będzie tyle co za transport.

Proszę po prostu zabezpieczać sprzęt i chronić go przed wodą (polecam folię spożywczą w rolkach jeśli nie ma się specjalnego kapturka).

A gdzie się podziały stopki gumowe ? Obudowa od spodu jest już powycierana, a to nie jest stary sprzęt!

proscan
husyta

Super! Z góry dzięki za naprawę. A stopki są... gdzieś... skleroza... #-o .w poprzednim Whitesie w ogóle nie było ich, więc i te zignorowałem, ale teraz założę. :D

Niecierpliwie czekam na przesyłkę :D
Pozdrawiam, Waldek.
husyta

Acha i jeszcze jedno : gdzie takie osłony na elektronikę (oryginalne) do XLT mogę kupić :?: kiedyś gdzieś widziałem je w sprzedaży, ale na stronie Vikinga "niet" - może ktoś ma i chce się pozbyć :?:
a może u Proscana w przepastnych czeluściach magazynu cosik pasującego się znajdzie :D
Pozdrawiam, Waldek.
ProScan
Właściciel

Nie mam. Oryginały były bardzo drogie i nie trzymały się wcale dobrze na wyświetlaczu.

proscan
husyta

Witam ponownie. Wykrywacz dotarł - dzięki za naprawę.
Mam z nim jednak kolejny kłopot ... :( po kilkunastu minutach pracy wykrywacz zachowuje się jakbym, nie wiem, wsadził go (na przyklad) na max czułosci do betoniarki: mnóstwo wskazań jednocześnie, najczęściej między 00 i +10, i tak na wszystkich ustawieniach fabrycznych. Testowałem go 3 dni na trzech rodz. gruntu: na piaskach, na polu i w lesie - wszędzie to samo. Nie mam pojęcia co robić... Jest na to jakiś prosty sposób :?:
Prosze o podpowiedź.
Waldek.
ProScan
Właściciel

Czy ten problem występuje także w domu? Tzn czy wykrywacz pozostawiony samemu sobie* zaczyna wariowac?

:?:

proscan

*) przypominam, że po kilkunastu minutach sam się wyłączy jeśli niczego nie naciśniemy.
husyta

Na dworze wariuje pozostawiony bez ruchu po ok. 30-40 minutach normalnej pracy, w domu natomiast przez godzinę leżał i wszystko było w porzadku... raz tylko zaczął szaleć, ale go wylączylem, po ok pół minuty włączyłem znowu i było ok. Tak sobie myślę, że może on zimna nie lubi :)
Pozdrawiam, Waldek.
ProScan
Właściciel

To może mieć związek z zasilaniem (baterie bardzo nie lubią zimna). Być może sonda pod wpływem zimna zmienia swoje parametry. Trudno orzec – proszę obserwować. Dużo może powiedzieć informacja, czy wykrywacz „widzi” metal podczas strojenia w powietrzu (w momencie gdy zaczyna wariować).

proscan
husyta

Sprawdziłem i chociaż dziś wcale zimno nie bylo, po 45 minutach znów wariował :( . Przy strojeniu w powietrzu i przy gruncie nie reaguje na metal - stroiłem go na łopacie i sygnał był OK (strojenie pomyslne).
Pozdrawiam, Waldek.
ProScan
Właściciel

Wygląda na to, że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie.

Otwarte pozostaje pytanie: sonda czy elektronika :-k

proscan
ODPOWIEDZ